Lebane Vesti

Ministar kulture Vladan Vukosavljević i državni sekretar Dragan Stevanović u poseti Lebanu

U poseti Lebanu dana s su bili ministar kulture i informisanja Vladimir Vukosavljević sa svojim saradnicima i državni sekretar u minisztarstvu provrede Dragan Stevanović.

Lebane –  Gosti su najpre u zgradi opštine održali sastanak sa lokanim rukovodsvom Lebana, predsednikom opštine Lebane Zoranom Ilićem, njegovim zamenikom Ivanom Bogdanovićem, predsednikom SO Lebane Srđanom Jovićem i zamenikom predsednika SO Lebane Goranom Jovićem. Sastanku je prisustvovao i predsednik opšine Medveđa Nebojša Arsić sa saradnicima.

ministar-kulture-002 ministar-kulture-003 ministar-kulture-005

Lokalni zvaničnici na današnjem sastanku predočili su ministru Vukosavljeviću da Lebane ima ogromno neiskorišćeno prirodno bogatstvo i istorijsko nasleđe, koje može da bude osnov za razvoj turizma u opštini Lebane. 
Zamenik predsednika SO Lebane, Goran Jović, govorio je o arheološkom nalazištu Justiniana Prima odnosno Caričinom Gradu. Kako je istakao Jović ovo nalazište može da bude nosilac razvoja turizma u našoj opštini ali da je ova turistička destinacija na neki način zapostavljena, što je po njegovim rečima veoma loše. On je dodao da bi za čitav ovaj kraj od velikog značaja bilo asfaltiranje puta preko Radan planine, koji se spušta do Đavolje varoši i Prolom banje kako bi se ova mesta turistički povezala i privukla mnogo veći broj turista. Jović je posebno naglasio da je Vizitorski centar „Teodora“ bio potpuno ruiniran i zapušten, a da je dolaskom ove vlasti na čelu sa SNS-om sada potpuno sređen i spreman za prijem gostiju. 

ministar-kulture-006 ministar-kulture-007 ministar-kulture-004

Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić upoznao je ministra kulture sa turističkim potencijalom Gornje Jablanice pre svega Sijarinske banje. Arsić je još jednom podsetio na značaj realizacije projekta asfaltiranja puta preko Radana koji bi povezao Lebane, Bojnik, Medveđu, Kuršumliju i Prokuplje. Što se tiče Sijarinske banj ona je okosnica razvoja turizma u opštini Medveđa. Ona pored lekovitih izvora ima i gejzer koji je prava retkost jer takav gejzer postoji samo još na Islandu, podvukao je Arsić. 
ministar-kulture-008 ministar-kulture-009 ministar-kulture-010
Nakon sastanka u kabinetu predsenika opštine državni sekretar u ministarstvu privrede Dragan Stevanović održao je u velikoj sali SO Lebane sastanak sa privrednicima iz Lebana i Medveđe.