Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Vesti

Ministar Nedimović u poseti hladnjači „Jablanica Fruit“ u Negosavlju – Medveđa

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović posetio je hladnjaču „Jablanica Fruit“ u Negosavlju – Medveđa.

„Potrudili smo se da ova godina bude koliko toliko pristojna u odnosu na prethodne, naročito u malinarstvu. Imali smo hiperprodukciju malina, masovnu proizvodnju. Ogromna je tražnja za organskom malinom i za svežom malinom. Za organsku ćemo uvesti podsticaj sledeće godine, ali mora da sertifikuju proizvodnju. Plaćamo sertifikaciju proizvodnje, i mislim da je to jako važno za vaše područje i možete da pravite veliku razliku u ceni. Ono što je veliki problem u Jablaničkom okrugu su otkupne tačke. Nema dovoljno otkupljivača i hladnjača, pa je problem što se mnogo više proizvede nego što se može skladištiti. Zato smo odvojili novac da damo 50 posto za skladišni prostor, a obezbedili smo i kreditnu podršku. 30 posto će biti obaveza proizvođača, 70 posto snosimo mi. Imamo stalne otvorene konkurse za nabavku opreme. U decembru će biti za traktore“, rekao je Ministar poljoprivrede u poseti hladnjaci Jablanica Fruit.

   

   

   

„Prepoznali smo našu prednost zato što možemo da obezbedimo mladu i vrednu radnu snagu koja je neophodna za preradu voća. Važno je da imamo tržište. Planiramo da od 20 zaposlenih dođemo do oko 70 uz proširenje kapaciteta“. istakao je Dragan Kulić, vlasnik hladnjače „Jablanica Fruit“

   

   

(Info Centar Juga)