Lebane Vesti

Potencijalni investitori iz Turske posetili Lebane

Potencijalni investitori iz Turske sa ministrom Ljaljićem posetili su danas Lebane.

Lebane – Danas je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sa svojim saradnicima, posetio opštinu Lebane i nekadašnju fabriku „15. Maj Eksportekst“.  Sa ministrom Ljaljićem bili su su i potencijalni investitori iz Turske koji, kako smo uspeli da saznamo, imaju nekoliko tekstilnih fabrika za proizvodnju štofova gde zapošljavaju preko 5000 radnika.
Zapuštene hale nekadašnjeg lebanskog giganta „15. Maj Eksporteskt“ ministru Ljajiću i turskim industrijalcima pokazao je predsednik opštine Lebane Zoran Ilić sa svojim najbližim saradnicima.

investitori-01 investitori-02 investitori-03

Nakon obilaska proizvodnih hala ministar Rasim Ljaljić i potencijalni investitori iz Turske nisu davali izjave medijima, dok smo od predsenika opštine Lebane uspeli da saznamo da se ubrzano radi na stavranju uslova za dovođenje investitora.
„Sve ovo je posedica razgovora i obećanja premijera Vućiča da će se u Lebanu otvoriti nova fabrika.  Preduzeli smo nekoliko koraka, jedan od tih je i ova poseta danas, gde bi se oni upoznali sa potencijalima ovih hala, drugi je sređivanje vlasničke strukture, gde bi opština preuzela fabriku i zemljište, kako bi raspolagala imovinom ovog preduzeća“ ističe predsenik Ilić.

investitori-04 investitori-05 investitori-07

Ono što je najvažnije, kako ističe Ilić, je to da će fabrika zapošljavati 500 radnika. „Prostor im se sviđa, a odgovara im i kvadratura obzirom da im je potrebno oko 10.000 kvadratnih metara. Mi smo im sa naše strane ponudili dve opcije“ naglašava Ilić i dodaje „Prva je da opština otkupi prostor i da ga ustupi njima, a druga je da oni sami otkupe i raspolažu nekdašnjom fabrikom“
Važno je naglasiti da će opština u narednih šest meseci srediti hale, koje su inače u jako lošem stanju, u čemu će imati podršku i pomoć Vlade Srbije dodaje Ilić. Nakon toga bi oni trebalo da dovezu mašine, obuče ljude i krenu u proizvodnju, zadovoljno na kraju razgovora zaključuje predsednik opštine Leban Zoran Ilić.