Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Ministar Ružić na sastanku sa gradonačelnikom i direktorima škola grada Leskovca

Nakon obilaska sedišta Akademije strukovnih studija Južna Srbija u Leskovcu, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić posetio je i gradonačelnika Leskovca dr sci. med. Gorana Cvetanovića i prisustvovao sastanku sa direktorima svih osnovnih i srednjih škola u Leskovcu u sali Skupštine grada.

Na pomenutom sastanku gradonačelnik Cvetanović zahvalio se ministru Ružiću na poseti i istakao je da je jedini ispravan i siguran put razvoja svakog društva, svake države kroz kvalitetno i svima dostupno obrazovanje koje učenike priprema za budućnost, i dodao da su izdvajanja za oblast obrazovanja i vaspitanja iz budžeta grada svake godine sve veća, uz punu posvećenost modernizaciji uslova školovanja.

„Ponosan sam na to što nijednu školu, bilo da je u pitanju grad ili neko okolno mesto, nismo zaobišli kada je u pitanju obnova ili renoviranje. Do sada smo samo u energetsku efikasnost objekata škola uložili preko 250 miliona dinara, a kao što ste maločas imali priliku da se uverite, uredili smo i izgradili veliki broj fiskulturnih sala i školskih terena u šta je uloženo preko 200 miliona dinara, koje su decenijama unazad bile zapostavljene. Pomenute investicije su samo deo svega onoga što smo kao lokalna samouprava uspeli da postignemo kako bismo naš grad učinili dobrim mestom za život u kojem će mladi nakon školovanja želeti da zasnuju porodicu.“

„Vlada Republike Srbije nam pruža veliku podršku u tom procesu, pa nam posete ministara poput ove današnje mnogo znače jer samo konstruktivnim dijalogom i međusobnom saradnjom možemo da stvaramo još bolje rezultate. A svaka godina nam je u tom pogledu sve teža jer smo uspeli da postavimo visoke kriterijume. Samo u poslednjih nekoliko godina leskovačke obrazovne institucije su dobile brojna priznanja, Dečji vrtić je 2014. godine dobio Svetosavsku nagradu, kao i Dom učenika srednjih škola koji je istu dobio 2018, Gimnazija u Leskovcu od 2019. godine nosilac Sretenjskog ordena drugog stepena. Poslednja u nizu nagrada je pripala školi „11. oktobar“ za ustanovu koja se najviše ističe u Srbiji na polju stvaranja što boljih uslova za život i školovanje dece sa smetnjama u razvoju. U pitanju je povelja „Prof. dr Miodrag V. Matić“ koju dodeljuje Društvo defektologa Srbije,“ – dodao je gradonačelnik Cvetanović.

Ministar Branko Ružić obratio se svim prisutnim direktorima i rekao:

„Meni je danas veoma drago da smo danas ovde. Film koji smo imali prilike da pogledamo je veoma simboličan i jasan jer pokazuje koliko jedna sinergija ozbiljnog gradonačelnika i njegovog tima sa vaspitno-obrazovnim institucijama je neverovatno značajna kako bismo došli do boljitka i benefita za sve one koji učestvuju u tom procesu. Želim da iskoristim priliku da čestitam na svim Svetosavskim nagrada koje su ljudi i instuticije u Leskovcu dobili, naročito ova poslednja uručena gradonačelniku Cvetanoviću.“

Ministar Ružić se zahvalio svim vaspitno-obrazovnim radnicima što su se u prethodnih godinu dana odgovorno ponašali u vanrednim okolnostima, jer su oni organizatori vaspitno-obrazovnog rada i pokazali su visok stepen organizovanosti. On se zahvalio i vannastavnom osoblju, svim učiteljima, nastavnicima, profesorima, a posebno deci, učenicima koji su takođe pokazali veliku odgovornost, ali i roditeljima koji su pokazali izuzetno razumevanje.

Nakon ministra, prisutnima u sali obratila se direktorka Muzičke škole Stanislav Binički Biljana Miljković koja se zahvalila Gradu na brojnim donacijama njihovoj ustanovi i istakla da će sledeće nedelje, bez obzira na otežane uslove rada muzičkih škola u vreme pandemije, poslati preko 20 učenika i malih ansambala na republičko takmičenje. Ona je dodala da je trenutno prijavljivanje učenika za upis u prvi razred Srednje muzičke škole i da je, kao i svake godine, interesovanje veliko.

Direktorka Gimnazije i predsednica Aktiva direktora srednjih škola Dragana Cvetanović kazala je sledeće:

„Na teritoriji grada Leskovca ima dvanaest srednjih škola i kao što smo malopre videli grad Leskovac na čelu sa gradonačelnikom ulaže i brine o svim srednjim školama. Epidemiološka situacija u svim srednjim školama je zadovoljavajuća i poštuju se sve propisane mere. Na kraju trećeg klasifikacionog perioda ove teške i izazovne školske godine u svim srednjim školamaoperativni planovi su realizovani u potpunosti. Uspeh učenika u odnosu na prethodne godine nema većih odstupanja, sve ovo je rezultat izuzetne posvećenosti, truda i odgovornosti svih prosvetnih radnika, učenika i, naravno, roditelja, bitne karike celog obrazovnog procesa.“

 

 

 

Direktor Osnovne škole Milutin Smiljković i predsednik Aktiva direktora osnovnih škola Dejan Cakić istakao je da na teritoriji grada Leskovca ukupno ima 35 osnovnih i srednjih škola, zajedno sa isturenim odeljenjima to je preko 100 školskih objekata o kojima se brine lokalna samouprava.

„Moram da napomenem da je ovo teritorijalno najrasprostranjenije područje i ove škole se nalaze na području od 1025 km2. Složićete se sa mnom da je ovo jedan veoma veliki broj škola o kojima se odgovorna lokalna samouprava zaista odlično brine, ali i pored ove činjenice možemo reći svedoci smo prethodnih nekoliko godina zaista da je dosta toga uloženo u obrazovanje da je dosta toga uloženo u kvalitet obrazovanja i vaspitanja kako gradskih tako i seoskih škola.“

Nakon sastanaka, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić je sa svojim saradnicima i gradonačenikom Cvetanovićem posetio leskovačku gimnaziju. Ministar je u pratnji gradonačenika i direktorke Gimnazije Dragane Cvetanović obišao informatički i biološki kabinet ove vaspitno-obrazovne ustanove i pozdravio sve učenike i zaposlene.

Direktorka Gimnazije Dragana Cvetanović i direktorka Ekonomske škole Tanja Petković zahvalile su se ministru Ružiću na poseti, Gradu i gradonačelniku Cvetanoviću na konstantnoj podršci. Direktorke ovih vaspitno-obrazovnih ustanova predstavile su svoje škole sa dugom tradcijom koje su rasadnici talenata u kojima su brojni učenici polaznici Petnice i koji u njihov grad donose brojne nagrade i priznanja sa raznih takmičenja.

Ministar Branko Ružić rekao je da obe direktorke poseduju kvalitet u vezi sa rukovođenjem, da je siguran da će odabrati pravi tim koji će učestvovati u obrazovno-vaspitnom radu i da to dovodi do jedne sinergije koja daje rezultate koje deca pokazuju i dodao da će u Ministarstvu uvek imati partnera.

„Na obrazovanju počiva razvoj svakog društva i zato sam ohrabren ovim boravkom u Leskovcu, od samog početka kad smo prvi put ovakav način ispromovisali dualno visoko obrazovanje, u praksi pokazali šta to znači za tržište rada, za nova zapošljavanja, za sticanje praktičnih znanja veština, zatim i kada smo razmenili mišljenja sa kolegijumom direktora osnovnih i srednjih škola u jednom od pet najvećih gradova u Srbiji i hvala gradonačelniku Cvetanoviću na tome.“

infocentarjug.rs