Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Ministar Vulin na polaganju vojničke zakletve u Leskovcu: Vojska Srbije se ne da pokolebati, bez obzira odakle opasnost preti

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas u leskovačkoj kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ polaganju svečane zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „mart 2020“. Vojnici su položili zakletvu i u centrima za obuku u Valjevu i Somboru.Upućujući srdačne čestitke u ime predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, ministar Vulin je istakao da se dan vojničke zakletve zauvek pamti.
– Pamtićete kako se zvao starešina koji vas je postrojio i pogledao još jednom da sve bude baš kako treba, ko je bio ispred, a ko iza vas i kako su se znojile ruke kada se nameštao nož na pušku. Pamti se i kako se sve pripremalo i završilo i koliko je nestrpljenja bilo da vidiš ko ti je došao. Pamti se radost i ponos – rekao je ministar Vulin i dodao da će vojničku zakletvu pamtiti i po tome što je nisu dali u običnim vremenima.

 

Vojnici su se svojoj otadžbini, narodu i vojsci zakleli u trenucima kada je Srbiji potrebna pomoć i kada se računa na svakog čoveka, istakao je ministar Vulin i dodao da je razlog zbog kojeg su mladi ljudi došli u Vojsku Srbije taj da čuvaju svoju zemlju, uvek, po svaku cenu, bez obzira kako se neprijatelj zove i kakva opasnost preti.

Zato ste ostali tu i zato sam vam zahvalan kao i sva Srbija. Danas, kada mnogi jači, veći i organizovaniji, kao i bogatiji od nas gube sposobnost da brane i čuvaju svoju zemlju, naša vojska je jaka, sigurna, snažnija i bogatija za vaša imena, za vašu snagu i želju – rekao je ministar Vulin, upućujući posebnu zahvalnost porodicama vojnika koje danas nisu tu, a za koje zna koliko su ponosne na svakog od njih i koliko veruju vojsci kojoj su poverili svoje najmilije.

Bez obzira odakle opasnost preti, Vojska Srbije se ne da pokolebati, naglasio je ministar Vulin.
– Da znate i vi i svi oni koji nam dobro misle, kao i oni drugi, Vojska Srbije je i danas, bez obzira na opasnost koja preti, bez obzira na nove dužnosti koje je prihvatila, podjednako sposobna i snažna da zaštiti svaki delić naše teritorije, da sačuva svakog našeg građanina i svakog Srbina, bez obzira gde živi. Niko ne sme da pomisli da danas, kad smo pod pretnjom strašne zaraze koja vlada čitavim svetom, nismo u stanju da ispunimo svoju prvu i osnovnu misiju – zaštitu naše zemlje i naših građana. I vi danas, dokaz ste naše snage i sposobnosti da čuvamo svoju zemlju, da je nikada i nikome ne prepustimo, jer Srbin će za mir uraditi skoro sve, ali za slobodu učiniće baš sve – rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Vojnik Vanja Stepanović iz Trstenika kaže da je presrećan i ponosan na sebe kao i na kolege koji su zajedno s njim danas položili vojničku zakletvu.

– Osećaj je izvanredan, moji roditelji su malo tužni što danas nisu mogli da prisustvuju svečanom činu, ali su veoma ponosni na mene – kaže Vanja.
Ponosna na svoju odluku, za koju kaže da je veoma značajna u njenom životu, je i vojnik Brankica Ristić iz Lebana.

 

Info centar juga