Društvo Jablanički okrug Lebane Vesti

Ministarka Đedović: Procedura za dobijanje subvencija za postavljanje solarnih panela je uređena tako da bude što efikasnija za građane

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je domaćinstvo porodice Stevanović u Lebanu koje je, uz podršku države, postavilo solarni panel kojim će proizvoditi električnu energiju za sopstvene potrebe. Snaga ove elektrane je šest kilovata, a ukupna vrednost investicije je 990.000 dinara. Ministarstvo, odnosno Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, i Opština Lebane zajedno su obezbedili 420.000 dinara, od čega je 70 odsto obezbedila Uprava, jer je reč o manje razvijenoj opštini.

 

Ministarka je dodala da domaćinstvo koje je kupac-proizvođač energije iz solarnih panela ostvaruje uštedu od 30-40 odsto na računu. Uz korišćenje subvencija koje pokrivaju do 50 odsto troškova investicije, građani ovu investiciju mogu da otplate za četiri do pet godina.

Procedura za dobijanje subvencija za postavljanje solarnih panela je uređena tako da bude što efikasnija za građane, pa od momenta raspisivanja javnog poziva za građane do potpisivanja ugovora i određivanja termina za izvođenje radova, u proseku prođe mesec do mesec i po dana, navela je ministarka.

infocentarjug.rs