Da nevidljivi budu u javnosti

Mladi bi ostali na selu…

Tokom realizacije projekta “Da nevidljivi budu u javnosti” – Život i rad u Lebanskom kraju, razgovarali smo sa mladima sa teritorije opštine Lebane, odnosno sa mladima iz sela ovog kraja, i došli smo do značajnih podataka o njihovim stavovima o budućnosti lebaskih sela.

Selo Šumane (Foto ICJ)
Mehanizacija u jednom domaćinstvu u selu Pertate

Naime, većina mladih se slaže da je život u selima težak, da ima mnogo posla, malo vremena za razonodu i odmor i da mnogi zbog materijalnog stanja odlaze sa sela u inostranstvo ili u većim gradskim centrima Srbije. Ovaj trend, koji je započeo nakon II svetskog rata, ne jenjava ni danas. Mnoga sela su gotovo ostala bez žitelja, broj mladih je na alarmantnom nivou, škole nemaju djake ili imaju samo po nekoliko njih. Malo bolja situacija je u selima koja su blizu samog Lebana ili se nalaze na putu Leskovac – Lebane, ali i tamo je situacija i dalje nepovoljna.

Većina mladih se, takodje, slaže da bi ostali u svojim selima, tu radili povrtarstvo, ratarstvo, voćarstvo i stočarstvo pod uslovom da se institucije, organizacije, opština i država uključi i pomogne im da obezbede pristojnu zaradu za sebe i svoje buduće porodice. Po njihovim rečima, najveći problem su im loša infrakstruktura, nedostatak ili prastara mehanizacija, male subvencije, problemi vezani za vodotokove koji su godinama bili zapostavljeni, neupotrebljivi putevi sa naročitim akcintom na atarske puteve.

Čak i u većim selima, koja važe za bogatija u ovom kraju, veliki je broj samaca i samica, koji iz finansijskih razloga ne formiraju porodice, pa tako je i novorodjenih iz godine u godinu sve manje.

Fabrika Leban Teks
Štala u selu Pertate

Po mišljenju većine ispitanika, razvoj industrije i otvaranje novih fabrika i radnih mesta, poput nedavno otvorenog “Leban Teksa”, pruža i nove mogućnosti za ostanak i opstanak mladih u selima oko Lebana. Većina je sa stavom da čak i jedna plata u domaćinstvu obezbedjuje materijalnu sigurnost ukoliko poljoprivredna proizvodnja pobaci ili je prodajna cena nepovoljna da bi se došlo do pristojne zarade.

Možemo zaključiti da, mladi i danas žele da ostanu u selima i privredjuju na svojim imanjima, i da tu ima velikog potencijala za razvoj i unapredjivanje poljoprivrede na ovim prostorima. Mladi žele i da

primenjuju savremenije metode uzgoja, otvoreni su za savete i konsultacije, koriste internet za dobijanje informacija o proizvodnji u drugim delovima Srbije, pa i širom sveta, razmišljaju o obradi primarnih poljoprivrednih proizvoda radi veće zarade, lakše prodaje i smanjenja troškova transporta finalnih proizvoda, imaju veće mogućnosti da svoje proizvode plasiraju i svoj rad prezentuju drugima širom zemlje. Ovo je nešto što bi trebalo “pod hitno” iskoristiti kako se sela ne bi u potpunosti ugasila. Razvojem poljoprivrede smanjio bi se i broj nezaposlenih, povećali prihodi opštine i omogućili sredstva za dalji kontinuirani razvoj i ulaganja.

„Članci su urađeni u okviru projekta „Da nevidljivi budu u javnosti“, koji sufinansira opština Lebane, a sprovodi Info Centar Juga. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“