Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

Mladi pčelari i pčelarke udruženja Apis iz Medveđe krenuli sa realizacijom projekta „Formiranje oglednog pčelinjaka“

Kako bi podstakli mlade da kroz pčelarstvo razvijaju preduzetnički duh, pčelari i pčelarke udruženja „Apis“ iz Medveđe zahvaljujući podršci projekta Ministarstva omladine i sporta i u saradnji sa ostalim partnerima, realizovali su dve praktične obuke koje su pomogle mladim pčelarima i pčelarkama da upotpune i prošire svoja znanja u proizvodnji i uzgoju matica kao i u pripremnim pčelarskim radovima za zimski period.

U okviru obuke za proizvodnju i uzgoj matica pčelari/ke imali su prilike da nauče koje su to faze prisutne u proizvodnji matica, koju aparaturu mogu koristiti, zatim kako mogu proveriti kvalitet matice kao i koje preduslove moraju ispuniti da bi proizveli kvalitetnu maticu.

Priprema pčelinjih zajednica za zimski period naziv je druge obuke u okviru koje su mladi, početnici u pčelarstvu, dobili informacije o pripremnim radovima po mesecima koji su uslov za očuvanje jakih pčelinjih zajednica, spremnih za bagremovu pašu.

 

Formiranje oglednog pčelinjaka naziv je projekta koji je podržalo Ministarstvo omladine i sporta a koji ima za cilj da stimuliše zapošljavanje i samozapošljavanje mladih na teritoriji opštine Medveđa kroz razvoj pčelarskog biznisa sticanjem osnovnih teorijskih i praktičnih saznanja iz oblasti pčelarstva. Pored stručnih, mladi pčelari i pčelarke imaće mogućnost da prođu i poslovne obuke koje će im pomoći da budu produktivniji i konkurentniji na tržištu.