Mozda je bolje da ostanemo

Možda je bolje da ostanemo…

Svakog dana sve veći broj mladih do 30 godina i onih srednjih godina odlaze sa prostora opštine Medveđe i opšte sa juga Srbije u potrazi za zaposlenjem ili većim novčanim prihodima u inostranstvo (po podacima Evropskog statističkog zavoda čak i do 4.000 mesečno za teritoriju cele Srbije). Posebno su aktuelne zemlje poput Slovačke, Češke, Slovenije ali i one koje su godinama na listi željenih poput Nemačke, Austrije, Švajcerske, a za koje u poslednje vreme mnoge agencije za zapošljavanje garantuju dobru zaradu, besplatan smeštaj, prevoz i relativno lak posao. Mladi ljudi, pomamljeni ovim ponudama sve manje se trude da pronađu zaposlenje u svom rodnom mestu, ostavljaju poljoprivredna gazdinstva svojim već relativno starim i izmučenim roditeljima, a evidentno je i manje interesovanje za pokretanje sopstvenog biznisa.

U razgovoru sa čitaocima, prijateljima, kolegama i rođacima, članovi naše redakcije su došli do podataka da svaki sagovornik „iz topa“ može da nabroji barem 5 poznanika koji su u prethodne 2 godine odlučili da prestanu sa traženjem posla ili pokretanjem sopstvenog, i svoju sreću pronađu preko mnogih, često neproverenih i nesigurnih agencija za zapošljavanje u inostranstvo.

Mladi ljudi, pored toga što napuštaju zemlju u potrazi za boljim životom, sve kasnije formiraju porodice, članovi porodica čija su deca otišla u inostranstvo gube volju za većim angažovanjem, posebno kod poljoprivrednih proizvođača, život onih koji „odu“ svodi se na „da zaradim neki dinar pa ću videti šta dalje“.

Pored problema sa medicinskim osobljem, vozačima, građevinskim majstorima i zanatlijama, u poslednje vreme je sve više i ljudi iz drugih struka koji odlaze na rad na poslovima za koje nije potrebno predznanje, ili završavaju neke od mnogobrojnih škola za prekvalifikaciju gde u kratkom vremenskom roku dobijaju diplome sa kojima konkurišu za poslove u inostranim firmama.

Višegodišnje smanjenje broja stanovnika na jugu Srbije ovim se ubrzava, natalitet pada, broj sklopljenih brakova takođe. Stvara se privid smanjenja nezaposlenosti, ali je realno sve veći nedostatka radne snage, koji može dovesti do odbijanja budućih stranih investicija i ulaganja domaćih privrednika u ove krajeve.

Članci su nastali realizacijom projekta „Možda je bolje da ostanemo“ koji implementira Info Centar Juga a delom sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.