Deca - Naša budućnost

MUCANJE KOD DECE JE U PORASTU – IRENA STEVANOVIĆ STAMENKOVIĆ, LOGOPED U SLUŽBI ZA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU ZA DECU I ŠKOLSKU DECU U LESKOVCU

Najčešći problemi dece koja se javljaju logopedu jesu  nepravilni izgovor glasova ili dislalije. Kod mnogih je to izgovor glasa r, zatim su to problemi sa komunikacijom i socijalnom interakcijom, usled oštećenja sluha ili autizma, a u porastu je i mucanje kod dece, kaže Irena Stevanović Stamenković.

Kada se javiti stručnjaku

„Kada govorimo o problemima razvojne komunikacije i govora, najbolje je javiti se stručnjaku već kada dete ima godinu ipo do dve. Kada su druge patologije u pitanju, kao što je nepravilan izgovor glasova, izmedju 4 i 5 godine.Za mucanje je svaki trenutak dobar“, kaže Irena Stevanović.

Roditelji moraju da razgovaraju sa detetom kao sa odraslom osobom.

„Roditeljima savetujemo šta moraju da stimulišu kod dece.Sa bebama treba da se pevuši, da se pritom obrati pažnja koliko ih ona razume, da li se okreće na njihov poziv.Već sa godinu dana, da li razume neke jednostavne naloge. Na uzrastu od 18 meseci da li ima više od 5 reči i svoju prvu rečenicu, naprimer “ Daj mama“, „Hoću keks“ i slično. Ukoliko primete da nešto nije u redu, roditelji moraju da se jave logopedu. Nekada je dovoljno da se samo posavetuju i da krenu da rade sami sa decom. U kasnijim uzrastima,treba obratiti pažnju kako deca izgovaraju glasove, rečenice. Kod mucanja je bitno da li govore brže ili sporije, da li ponavljaju slogove, glasove“, objašnjava.

Reuzultati zavise od potencijala deteta, od sredine u kojoj odrasta i od stimulacije porodice.

„Sto su roditelji saradljiviji i motivisaniji da pomognu detetu i budu aktivni učesnici u tretmanu to su i rezultati bolji.U suprotnom se tretman oduži. Za rešavanje svih ovih problema kod logopeda treba vremena i strpljenja. Ne možemo dete da naučimo preko noći da govori. Moraju da se ispoštuju neke faze razvoja, preskakanja nema“.

Ono što su sada tendencije u svetu i kod nas je da se veći deo tretmana odvija u kućnim uslovima.

„Od roditelja nakon intervjua,dobijamo informacije o svakodnevnim rutinama i učešću deteta, koliko je aktivno, samostalno, kako komunicira dok se oblači, jede, tokom igre.Na osnovu toga zajedno pravimo plan aktivnosti. Uvek savetujemo da tih koraka bude manje, da bi se savladali lakše“.

U zavisnosti od procene problema kod logopeda se na tretman dolazi za jednostavniji izgovor glasova jednom nedeljno ili u dve nedelje. Deca sa ozbiljnijim problemima dolaze dva do tri puta nedeljno po pola sata.