Jablanički okrug Jug Srbije Pčinjski okrug Srbija Vesti

Na Međunarodnom sajmu etno hrane i pića nagrađena čak 14 proizvoda od devet izlagača sa juga Srbije

Međunarodni sajam etno hrane i pića održan je od 23. do 26. novembra 2019. godine u hali 3 Beogradskog sajma.

PKS – Regionalna privredna komora Leskovac je imala štand na 110 m2 na kome je svoje proizvode prezentovalo 16 izlagača sa područja Jablaničkog i Pčinjskog okruga.
Učešće na ovom, četrnaestom po redu, prestižnom Međunarodnom sajmu etno hrane i pića uzelo je više od 460 učesnika, koji su na pojedinačnim ili grupnim štandovima ponudili više od 3000 različitih tradicionalnih prehrambenih proizvoda, karakterističnih za uža geografska područja, najčešće tradicionalnih proizvoda, ručne izrade i od organski gajenih sirovina, koji se prave po posebnoj recepturi i u ograničenoj količini za tržište (tzv. nacionalni specijaliteti).

Štand je bio veoma posećen a organizovana je i degustacija i svi prisutni su se tom prilikom uverili u kvalitet najreprezentativnijih proizvoda sa područja Jablaničkog i Pčinjskog okruga i pohvalili učešće PKS-Regionalne privredne komore Leskovac i način prezentacije proizvoda.

Gosti direktora mr Gorana Jovića na štandu PKS- Regionalne privredne komore Leskovac bili su predsednik Privredne komore „Florina“, sa privrednicima iz te regije R.Grčke.

Gosti iz Grčke su tom prilikom prisustvovali i promociji i prezentaciji projekta „Podrška razvoju regionalnog inovativnog sistema Jadransko-jonskog područja (INNOVAGRO) Direktor PKS-Regionalne privredne komore Leskovac mr Goran Jović je na Sajmu imao veliki broj razgovora pored privrednika iz Grčke i sa drugim privrednim delegacijama, predstavnicima ministarstava i ambasada.

U velikoj konkurenciji, najreprezentativnijih proizvoda iz cele Srbije, proizvođači tradicionalnih prehrambenih proizvoda sa štanda PKS – Regionalna privredna komora Leskovac su osvojili najviše nagrada na Sajmu i tako dokazali da na području Jablničkog i Pčinjskog okruga proizvode veoma kvalitetne i već prepoznatljive proizvode.

Sa juga Srbije nagrađena su čak 14 proizvoda od devet izlagača i to:

Za robna grupu jaka alkoholna pića – rakije nagrađeni su: „Etno hrana i piće“: Destilerija Nelvas maks Leskovac za Deda Vasinu rakiju od grejpfurta, Specijalno priznanje za kontinuirani kvalitet: Jugprom doo Leskovac za prirodnu rakiju, viljamovu krušku, Jugprom doo Leskovac , za odabranu kajsijevaču i  Jugprom doo Leskovac , za rakiju od šljive.

Za robna grupu proizvodi od voća, podgrupa pekmezi, džemovi, marmelade nagrađeni su: Specijalno priznanje Ana doo Bosilegrad za džem šipurak, Specijalno priznanje radnja „Black Grass“ Vlasotince za džem od šipurka, radnja „Black Grass“ Vlasotince za džem od kajsija i malina sa belom čokoladom i PG Milan Petković Vlasotince za domaće slatko od dunje.

Za robna grupu proizvodi od povrća – podgrupa ajvar nagrađeni su: Specijalno priznanje za kontinuirani kvalitet PG Stevica Marković Brestovac za Leskovački blagi ajvar i PG Milan Petković Vlasotince za cepkani ljuti ajvar.

Za robna grupa proizvodi od povrća – podgrupa ljutenica, sušeno povrće i kisela zimnica: Specijalno priznanje dodeljeno je PG Gordana Petrović – Udruženje Leskovački ajvar za Leskovačku ljutenicu.

Za robna grupa proizvodi od povrća – podgrupa ljutenica, sušeno povrće i kisela zimnica: Specijalno priznanje radnja „Black Grass“ Vlasotince za šampinjon salatui Specijalno priznanje PG Slobodan Nedeljković Donja Lakošnica za mlevenu slatku papriku.

Robna grupa mineralne vode: Specijalno priznanje uručeno je kompaniji Bivoda doo Bujanovac za „BIAQUA“ .

Izlagači na štandu PKS-RPK Leskovac koji su prezentovali svoje proizvode:

Strela doo, Jugprom doo, Nelvas maks ptr, Bivoda doo, Ana doo Bosilegrad, „NISHA“ doo Crna Trava, PG Dobrivoje Stanisavljević Surdulica, Udruženje Leskovački ajvar, PG Slobodan Nedeljković, PG Milan Petković, PG Gordana Petrović, PG Stevica Marković, O.D. Bilje Petrovac Bujanovac, PG Svetislav Đikić Crna Trava, PG Jovanović Dejan Donja Lakošnica, PG Stojanović Milisav i PG Miljković Dragoljub Leskovac.

Sajam je svojevrsna promocija najkvalitetnijih proizvoda i proizvođača kao i metoda prezentacije i prodaje kroz ocenjivanje.

 

(Info centar juga)