COVID-19 Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Na punktu u Vučju danas do 12 časova vakcinisane 233 osobe

Jedan od šest otvorenih punktova za masovnu vakcinaciju na teritoriji grada Leskovca nalazi se u Domu zdravlja u Vučju. Od početka sprovođenja ovog postupka do petka, 22. januara, u Vučju su vakcinisane 233 osobe. Gradonačelnik dr  Goran Cvetanović je danas, nakon obilaska hale Partizan, obišao punkt za vakcinaciju u Vučju i naglasio da najveće interesovanje za imunizaciju, nakon Leskovca, vlada u Vučju.

„Verujem da ćemo uskoro ovo teško vreme ostaviti iza nas, sada je vreme da zaštitimo svaki život što ćemo i uraditi primanjem vakcine. Veoma sam ponosan na funkcionisanje čitavog sistema i organizaciju procesa imunizacije od same prijave do trenutka vakcinacije, na zdravstvene radnike koji učestvuju u ovom procesu, kao i na građane Leskovca i svih okolnih mesta zato što su pokazali veliko interesovanje i veliku odgovornost za svoje i zdravlje svojih najbližih“ – rekao je gradonačelnik i dodao da su punktovi otvoreni na čitavoj teritoriji grada kako bi se svim stanovnicima olakšao dolazak do mesta za vakcinaciju i čestitao rukovodstvu u Vučju na dobroj organizaciji.

Govoreći o broju osoba koje su primile vakcinu gradonačelnik Cvetanović je rekao kako je juče vakcinisano ukupno 848 ljudi. U hali Partizan 651, u Grdelici 66, u Manojlovcu 12, Brestovcu 16 i 103 osobe u Vučju. Danas do 12 časova vakcinu je primilo ukupno 454 građana i to u hali Partizan 265, u Grdelici 59, Manojlovcu 12, Brestovcu 39 i 79 osoba u Vučju. Osvrnuo se i na rad kol centra za informacije o vakcinaciji gde je danas do 12 časova upućeno 122 poziva, a juče 99.

„Mogućnošću da naši sugrađani prime neku od vakcina koje su prošle visoke standarde kontrole ispravnosti i bezbednosti, obezbeđujemo jakog saveznika u borbi protiv ove pošasti. Koju god vakcinu da izaberu, čine pouzdan i dobar izbor, i jedan korak više ka podizanju nivoa zaštite i zaustavljanju pandemije“ – naglasio je gradonačelnik i podvukao da je vakcinacija jedini način da zaustavimo kovid-19 pandemiju.

Direktor Doma zdravlja Leskovca dr Slaviša Božić se zahvalio svim zaposlenima u ovoj ustanovi – lekarima, srednjem medicinskom kadru i pomoćnom osoblju koje ulaže veliki trud kako bi proces vakcinacije funkcionisao na visokom nivou.

„Ova imunizacija je najmasovnija nakon one sprovedene 1972. godine kada su vladale velike boginje. Svi angažovani često ostaju i prekovremeno kako bi se vakcinisali svi koji tog dana dođu“ – rekao je Božić i naglasio da će preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje biti isplaćeni svi prekovremeni sati.

On je apelovao na sve koji su se prijavili preko E-uprave i dobili su poruku da se za vakcinu jave u halu Partizan, a žive u okolini Leskovca, da se jave na punktu koji je najbliži mestu njihovog stanovanja.

„U Vučju vakcinacija teče u najboljem redu. Izvršili smo popis stanovnika koji ne mogu da dođu na punkt da bi ekipe otišle na teren i izvršile vakcinaciju nepokretnih i bolesnih. Vakcina i kadra ima dovoljno i sve teče u najboljem redu“ – rekla je danas dr LJubinka Golubović, rukovodilac ogranka DZ u Vučju.

Pored podataka o vakcinaciji gradonačelnik je govorio i o epidemiološkoj situaciji i rekao:

„Od 149 pristiglih rezultata za grad Leskovac pozitivno je 13. Trenutno se za čitav Jablanički okrug čeka 41 rezultat. Broj hospitalizovanih pacijenata je danas 67, iz Leskovca 38, primljeno je 5 pacijenta, otpušteno 7. I dobro je što se trend većih otpusta od prijema održava. Nije bilo upućenih u Klinički centar Niš, i na sreću, nije bilo ni preminulih. Na kiseoniku je 55 pacijenata, a na respiratoru je 5.“

 

Grad Leskovac