COVID-19 Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Na teritoriji Jablaničkog okruga 32 lica obolela od virusa korona, 29 iz Leskovca, 2 iz Vlasotinca i jedno lice iz Bojnika

Na konferenciji za medije održanoj danas nakon vanredne sednice Gradskog štaba za vanredne situacije grada Leskovca gradonačelnik i komandant štaba dr sci. med. Goran Cvetanović saopštio je da na teritoriji Jablaničkog okruga ima trideset dvoje obolelih od virusa korona i da je među njima 29 osoba iz Leskovca, dve iz Vlasotinca i jedna iz Bojnika.

„Što se tiče osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom zbog neposrednog kontakta sa obolelima, taj broj u Jablaničkom okrugu iznosi 581, od toga 558 iz Leskovca. Dok je broj osoba u samoizolaciji koje su se vratile iz inostranstva 985, od toga u Leskovcu 809. U Opštoj bolnici Leskovac leži 43 pacijenta. Od toga sedam je pozitivno na koronu, a ostalima su uzeti uzorci. Na infektivnom leži 17, a na grudnom 26. Ponoviću ono što svaki put pri našem susretu govorim. Apelujem na sve da se pridržavaju svih propisanih mera Odgovornost nam sada mora biti na prvom mestu. Zbog nas samih i zbog svih drugih. Sve mere donete su sa jedinstvenim ciljem, da sve nas, naše najbliže, našu decu i roditelje zaštite od virusa koji je širom sveta odneo mnoge živote” – istakao je gradonačelnik danas.

Gradonačelnik je govorio i o radu stranih investitora u Leskovcu i kazao da je Zavod za javno zdravlje južnokorejskoj kompaniji Jura uputi preporuku povodom navoda da će pogoni kompanije sa radom početi sutra.

„Zavod za javno zdravlje preduzeo je korake i Juri uputio preporuku za potpuno obustavu rada ili rad od maksimum 50 radnika na 5000 kvadratnih metara. Nadamo se da će oni prihvatiti naše preporuke, i sa tim ciljem smo se obratili i predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić, kako bi nam pomogli u rešavanju ove situacije. Što se tiče ostalih investitora Aptiv do srede radi sa 250 radnika kako bi završili neodložnu porudžbinu i nakon srede obustavljaju rad do daljeg. Po poslednjim informacijama Falke ne radi, trenutno u turskoj kompaniji DŽinski radi oko 60 radnika, a Autostop će možda u toku sledeće nedelje krenuti sa 10 posto zaposlenih kako bi izvršio neodložne porudžbine“ – zaključio je Cvetanović koji se osvrnuo i na rad leskovačkog kol centra i rekao da je do juče zabeleženo 4700 poziva i 1600 izlazaka na teren.

Na konferenciji je o početku masovnog testiranja na virus govorio i direktor Opšte bolnice Leskovac dr Nebojša Dimitrijević i istakao da je bolnica počela testiranje jutros i da su uzorci uzeti svim pacijentima i osoblju koje danas radi.

 

Grad Leskovac