Kosovo Srbija Vesti

Na vanrednim izborima na severu Kosova i Metohije pobedila Srpska lista

Kandidati Srpske liste za gradonačelnike na današnjim vanrednim lokalnim izborima pobedili su u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije, osvojivši veći broj glasova uz veću izlaznost nego na lokalnim izborima 2017. potvrđeno je Tanjugu u toj političkoj organizaciji.

„Naši kandidati odneli su ubedljivu apsolutnu pobedu u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Kosovska Mitrovica, čime je srpski narod na severu KiM još jedom nedvosmisleno i skoro jednoglasno potvrdio spremnost da odlučno brani svoj opstanak i politička prava na KiM i organsku vezu sa svojom državom Srbijom“, rečeno je večeras u Srpskoj listi.

Oni ocenuju da je tako propao poziv na bojkot onih u Srbiji, koji su hteli da sever Kosmeta gurnu u ruke Albanaca.

Biračka mesta na izborima za gradonačelnike u četiri srpske opštine na severu Kosova zatvorena su večeras u 19 sati. Izlaznost na izborima u četiri opštine do 19 časova časova je u Kosovskoj Mitrovici bila 38,74 odsto (8.545 birača), a u Zubinom Potoku 50,74 procenata, odnosno 4.331 birača, saopšteno je iz CIK-a.

U Leposaviću je glasalo 41,57 odsto, ili 7.550 birača, a u Zvečanu 45,71 odsto upisanih birača, ili njih 4.169.

Kandidat za gradonačelnika Leposavića iz Srpske liste je Zoran Todić, Zubinog Potoka – Srđan Vulović, Zvečana – Vučina Janković i Severne Mitrovice – Goran Rakić.

Na vanrednim izborima nastupili su i kandidati Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje.

Glasalo se na 87 biračkih mesta, a u okviru 44 biračka centra upisano je oko 58.000 registrovanih glasača.

Biračka mesta bila su otvorena jutros od sedam sati.

Izbore je raspisala prištinska administracija pet meseci nakon što su predsednici tih opština podneli ostavke, što je bila njihova reakcija na odluku Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

 

Tanjug/RTV