Vesti

Nagrada opštini Brus za najveći napredak u efikasnosti izdavanja elektronskih dozvola

Opština Brus, koja je jedna od 34 lokalne samouprave u kojima se uz podršku Evrospke unije i Vlade Švajcarske sprovodi  razvojni program Evropski PROGRES, nagrađena je danas na X godišnjoj konferenciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) priznanjem za postignut najveći napredak u efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola uzimajući u obzir učešće rešenih, pozitivno rešenih zahteva i broj zahteva po zaposlenom u odeljenju za urbanizam. Pored Brusa, među deset lokalnih samouprava koje su najviše napredovale, nalaze se još tri opštine uključene u realizaciju Evropskog PROGRESa, i to Vladičin Han, Kuršumllija i Tutin.

„Evropska unija je u partnerstvu sa Vladom Švajcarske i Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), samo preko programa Evropski PROGRES, izdvojila više od sedam miliona evra za 170 projekata koji podstiču konkurentnost na lokalnom nivou“, rekao je Oskar Benedikt zamenik šefa Delegacije Evropske unije  u Srbiji u svom obraćanju na Konferenciji.

Kroz ove projekte podrška je pružena izradi planske i tehničke dokumentacije, uvođenju geografskih informacionih sistema, unapređenju infrastrukture u cilju povećanja investicija i otvaranja novih radnih mesta, kao i malim i srednjim preduzećima kako bi uvela standarde kvaliteta i inovacije.

„Veoma smo zadovoljni što smo sa našim partnerom Vladom Švajcarske doprineli reformama koje se odnose na izdavanje građevinskih dozvola kroz finansiranje projekta koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i NALED-om”, naveo je Benedikt.

Kroz ovaj projekat pružena je podrška korisnicima elektronskog sistema za izdavanje dozvola u 34 opštine Evropskog PROGRESa, kroz organizovanje obuka  za zaposlene u lokalnim samoupravama  i javnim preduzećima, kao i za podnosioce zahteva, odnosno investitore, projektante i arhitekte, kako bi mogli efikasno da podnesu, a zatim u zadatim rokovima  obrade zahteve.

Projekat je pokazao i prve rezultate, te je tako u 34 opštine koje pokriva Evropski PROGRES obuku prošlo 500 učesnika i učesnica, a procenat pozitivnih odluka po zahtevima kroz sistem povećao se na u proseku 82% u 34 opštine, što je prosečno povećanje od 10% u odnosu na avgust 2016. godine kada je projekat počeo. Pored toga, Evropski PROGRES je obezbedio računarsku opremu za opštine, kompjutere, štampače, multifunkcionalne fotokopir aparate, kako bi se ojačali njihovi tehnički kapaciteti.

Takođe, prema podacima Ministarstva građevine, infrastrukture i saobraćaja iz decembra 2016. godine pojedine opštine i gradovi koji su uključeni u Evropski PROGRES izdaju građevinske dozvole nekoliko puta brže od proseka u državi, te se u opštini Trgovištе, na dobijanjе građеvinskе dozvolе čеka sе samo jеdan dan, u Gadžinom Hanu oko dva dana, a u Vranju ova procеdura trajе oko tri dana, dok se upotrеbnе dozvolе za dan ili manjе dobijaju u Sjеnici, Bosilеgradu i Trgovištu.

Ambasador Švajcarske Filip Ge je čestitajući svima koji su doprineli velikom uspehu Srbije na polju reformi istakao da je švajcarska Vlada podržala uvođenje objedinjene procedure kao i implementaciju sistema za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u lokalnim samoupravama koje učestvuju u programu Evropski PROGRES.

„Nizom aktivnosti u okviru programa Evropski PROGRES mi pomažemo lokalnim samoupravama da unaprede svoj rad kroz povećanje transparentnosti, odgovornosti, efikasnosti, učešća građana i nediskriminacije, čime doprinosimo dugoročnom i održivom razvoju. Građani i građanke, kao i poslovna zajednica imaće bolje, brže, pouzdanije usluge, a administartivne procedure će biti sistematizovane i pojednostavljene“, rekao je ambasador Švajcarske.

Kako je Ge naveo, Švajcarska Vlada zajedno sa EU u 34 opštine na jugoistoku i jugozapadu Srbije doprinosi boljem upravljanju javnom imovinom, razvoju planova kapitalnih investicija, programskih budžeta u unapređenju rada lokalnih poreskih administracija.

„Pre dve godine Srbija je na Duing biznis (Doing Business) listi Svetske banke po kriterijumu dobijanja građevinskih dozvola bila na gotovo poslednjem, 186. mestu. A danas je, zahvaljujući zajedničkom radu, po tom kriterijumu skočila na 36. poziciju. Za manje od dve godine pretekli smo 150 zemalja sveta“, rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kojoj je danas uručeno priznanje Reformator godine koje dodeljuje Nacionalna alijansa za ekonomski razvoj (NALED).