Jug Srbije Srbija Vesti

Najuspešnija kompanija iz Rumunije ugostila novinare iz Srbije (FOTO,VIDEO)

Predstavnici medijskih kuća iz Jablaničkog okruga boravili su u trodnevnoj poseti Rumuniji u gradu Bistrica gde su posetili kompaniju Teraplast. Posetu je organizovala kompanija TeraSteel, koja je pre dve nedelje kupila deo leskovačke fabrike Interlemind, sa ciljem da novinarima predstave kompaniju, u kojoj su dve nedelje na obuci 14 radnika iz Leskovca i kako bi se upoznali sa elementima kompletnog proizvodnog procesa direktno na proizvodnoj liniji uz pomoć njihovih kolega iz Rumunije.

Novinare su dočekali, generalni direktor kompanije TeraSteel Srbija Aleksandru Stanean sa svojim saradnicima i Zoran Cvijović, izvršni direktor TeraSteel Srbija.
Aleksandru Stanean upoznao je goste s poslovanjem firme i kazao da je Tera Steel deo sistema Teraplast Grupe i lider u proizvodnji građevinskih sendvič-panela, konstrukcija za izradu hala od pocinkovanog lima i pokrivača od limenog crepa. Teraplast je rumunska kompanija koja se kotira na bukureštanskoj berzi i lider je na tržištu proizvodnje širokog spektra građevinskih materijala. U okviru grupe polsuje 8 kompanija sa čak 20 različitih linija.
Fabrika za proizvodnju keramičkih pločica osnovana je u Bistrici 1896, čiji je pravni sledbenik danas Teraplast. Od 1978. godine počinje proizvodnja PVC profila i raznih cevi. Sa padom komunističkog režima dolazi do privatizacije kompanije,  1996. godine počinje proizvodnja cevi za proizvodnju vode i gasa. Nakon osam godina, tačnije 2004. godine pokreće se proizvodnja prozorskih profila a 2007. godine kreće proizvodnja sendvič panela. Već od 2008. godine kompanija Teraplast se nalazi na Bukureštskoj berzi. U periodu od 2007. – 2011. godine sledi premeštanje svih proizvodnih pogona u industrijski park Teraplast, koji se nalazi izvan Bistrice. Od 2013. godine pokrenuta je proizvodnja pocinkovanih profila u podružnici Plastsistem. 2017. Plastsistem postaje TeraSteel. Sticanjem 60% deonica kompanije Depaco, Tera Stell kupuje linije za proizvodnju sendvič panela iz Srbije kao i 50% udela u vlasništvu francuske kompanije-Socotub u Politubu, kazao je prestavljajući poslovanje kompanije, Aleksandru Stanean i dodao da Teraplast izvozi svoje proizvode u Nemačku, Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Češku, Slovačku, Italija, Bugarsku, Srbiju i Belgiju.
Proizvodni pogoni se prostiru na povrsini od 240 hiljada kvadratnih metara. Teraplast grupa ima 870 zaposlenih i godišnji obrt od 132 miliona evra. Planirano je da fabrika u Leskovcu krene sa proizvodnjom u septembru ove godine. Kupljena kompanija ima kapacitet proizvodnje sličan ovome u Rumuniji , tačnije 2,2 miliona m2 godišnje, kao i istu opremu. Fabrika sendvič-panela u Srbiji uglavnom će snabdevati domaće tržište, Bugarsku, Makedoniju, Bosnu, Hrvatsku i Crnu Goru, ali i sekundarna tržišta poput Mađarske, južne Rumunije i severne Grčke.
Kao korporativno odgovorna kompanija, TeraSteel Srbija je od prvog dana započela sa zapošljavanjem, i do početka avgusta je zaposleno 17 radnika, od kojih su najveći deo bivši radnici firme Interlemind, koja je u stečaju, a njih 14 bilo je na dvonedeljnoj obuci u Bistrici. 
Teraplast – Bistrica, Rumunija
„Četrnaest radnika iz Leskovca je ovde bilo na dvonedeljnoj obuci. Proizvodnja je identična sa nekim njihovim unapređenjima jer oni imaju dugogodišnje iskustvo u proizvodnji panela. Mi smo ovde došli da bi obnovili i unapredili svoje znanje. Naišli smo na srdačan prijem kako od radnika tako i od samog rukovodstva. Obuka je završena i rad nastavljamo u Leskovcu“ – kazao je Srđan Stanimirović, menadžer proizvodnje Tera Still Srbija.
Aleksandru Stanean , Branislav Čale, Zoran Cvijović
„2.7 miliona evra uloženo je u reparaciju fabrike – prevashodno proizvodnog procesa sendvič-panela, dok će se jedan deo sredstava iskoristiti za uvođenje nove linije za proizvodnju građevinskih panela od kamene vune. Dodatno je planiramo da se obezbedi 4 miliona evra obrtnog kapitala, pre svega za potrebe nesmetanog odvijanja procesa proizvodnje“ rekao je Zoran Cvijović, izvršni direktor TeraSteel Srbija.
Tokom razgledanja fabrika novinari su imali priliku da se upoznaju sa načinom izrade sendvič-panela a obišli su i firmu Tera Glas koja se nalazi na drugoj lokaciji u Bistrici i bavi se proizvodnjom PVC prozora i vrata. Grupa “Teraplast” je pod kontrolom rumunskog biznismena Dorela Goje, koji je većinski vlasnik grupe, a ostalo je u posedu investitora.

 

 

 

 

 

 

 

Nakon obilaska kompanije domaćini su priredili ručak za novinare u poznatom izletištu Schullerwald, gde su radnici Teras Stell Srbija odigrali prijateljsku fudbalsku utakmicu sa kolegama Tera Stell iz Rumunije. Predstavnike medija sa juga Srbije, na poznatom izletištu, dočekao je načelnik Bistričkog okruga koji je ovom prilikom kazao da je vlastima u Leskovcu uputio oficionalno pismo, u kojem ih poziva da posete Bistricu koja je otvorena za svaki vid sadnje kada je grad Leskovac u pitanju.

Trećeg dana gostovanja, novinari su posetili Drakulin zamak, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 116 metara, i manastir Fantanele pored koga je 2010. godine podignut krst u visini od 31 metar a koji je noću vidljiv.

 

FOTO GALERIJA:

 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

(ICJ)