Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

NALAS održao sastanak Komiteta oficira za vezu i Forum gradonačelnica jugoistočne Evrope

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i predsednik NALAS-a predsedavao je sednici Komiteta oficira za vezu i dao uvodnu reč na Forumu gradonačelnica jugoistočne Evrope. Ova dva značajna događaja održana su u Istanbulu.

Na Forumu gradonačelnica jugoistočne Evrope koji NALAS organizuje po četvrti put uz podršku Saveza opština Marmare i partnera, Žene Ujedinjenih nacija, GIZ i KDZ, predsednik NALAS-a Cvetanović je ukazao na važnost rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou.

„Osnaživanje žena i rodna ravnopravnost postali su prioritet za održivi razvoj, koji će uticati na dobrobit svih ljudi u svetu. Postizanje tako dalekosežnih, održivih promena zavisi od uspostavljanja dobrog upravljanja – upravljanja koje je odgovorno, transparentno i koje nužno uključuje žene kao aktere u procesima donošenja odluka. Uključivanje ženskih glasova u politici i planiranju doprinelo bi izgradnji lokalnih samouprava koje dopuštaju svim ljudima da napreduju pod istim uslovima. Jačanje kapaciteta, promovisanje i unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou jedan je od strateških pravaca NALAS-a počev od 2013. godine“, kazao je u svojoj uvodnoj reči Cvetanović.

Kada je reč o sastanku Komiteta oficira za vezu obrađene su važne teme poput razmatranja izveštaja za 2022. godinu, razmatranje NALAS strategije 2023-2027, razmatranje novih projekata i inicijativa i pripreme za 18. Generalnu skupštinu NALAS-a 2023. godine.

Po datim tačkama je govorio izvršni direktor NALAS-a Kelmend Zajazi, koji je predstavio nacrte izveštaja i naglasio:

„Razmenili smo dobre prakse, inspirisali jedni druge, bolje razumemo koji su trendovi, ali i kreiramo trendove. O tome se radi u asocijacijama“.