Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Vesti

Naloženo hitno gašenje neakreditovanih isturenih odeljenja

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je dopis svim visokoškolskim ustanovama, državnim i privatnim, da „hitno“ od 1. septembra ugase neakreditovana isturena odeljenja.

Resorni ministar Mladen Šarčević kaže za Tanjug da je dopis otišao na adrese svih fakulteta i visokih strukovnih škola u Srbiji, i državnih i privatnih. 

„Već od 1. septembra sve inspekcije biće na terenu“, rekao je ministar i dodao da su predviđene i sankcije za sve one koji to ne učine – za fizička lica od 200.000 dinara, a za pravna lica dva miliona dinara. Ako se ogluše, sledeći korak je oduzimanje licence visokoškolskoj ustanovi“, naglasio je Šarčević.

Upitan šta će biti sa studentima, ministar je rekao da će fakulteti morati da ih prebace iz isturenih odeljenja u matična sedišta fakulteta i visokih strukovnih škola.

„Ukoliko ne budu u mogućnosti da studente prebace u matična sedišta biće u obavezi da svima vrate novac, a studentima će biti otvorena vrata drugih fakulteta“, naglasio je ministar.

Dodao je da mnogi sebi „olakšavaju život lažnim diplomama“, te da se tome mora stati na put.

„Ono što je država osnovala mora da bude kvalitetno. Od prvog dana sam to rekao i to ću da uradim“, poručio je Šarčević.