COVID-19 Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu od ponedeljka nastavlja sa radom

U skladu sa preporukom Vlade Republike Srbije, a odlukom Kriznog štaba grada Leskovca Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu od ponedeljka, 27. aprila 2020. godine, nastavlja sa radom. Po preporuci Kriznog štaba preduzete su sve mere zaštite. Biblioteka će raditi svakog radnog dana od 7 do 16 časova.

Pored lektira za osnovnu i srednju školu, na društvenim mrežama i sajtu Biblioteke objavljeni su katalozi knjiga:

Pozajmljena knjiga

online.fliphtml5.com/flsqv/hnkm/

Dečje odeljenje:

online.fliphtml5.com/flsqv/cdpk/

na osnovu kojih će moći da se poruči i izda jedna publikacija sa Pozajmnog ili Dečjeg odeljenja na period od 14 dana, bez mogućnosti produženja. Knjige će se poručivati putem mejla:
knjige.nble@gmail.com .

Pozajmljene knjige mogu se vratiti u Biblioteku. Za narednu pozajmicu preporučuje se rezervacija na mejl ili date brojeve telefona, kako bi se knjige preuzele odmah po dolasku korisnika u Biblioteku.

Korisnici mogu pretraživati i naručivati građu na:

plus.sr.cobiss.net/opac7/bib/search/advanced?db=nble

Za sve informacije možete nas kontaktirati na brojeve telefona: 065/315-00-80, 016/315-00-83 i 016/315-00-81.

Publikacije sa Zavičajnog odeljenja i Legata „Nikolaj Timčenko“, neće se izdavati. Korisnici će moći da dođu do građe iz Zavičajnog fonda i Legata putem mejlova:

zavicajno.nble@gmail.com i legat.nble@gmail.com .

Zainteresovani korisnici moći će da se najave putem mejla i na datom broju telefona 016/260-077 (Legat Nikolaja Timčenka i Zavičajno odeljenje) za publikacije za koje su zainteresovani .

Zavičajno odeljenje i Legat Nikolaja Timčenka radiće u periodu od 9 do 13 časova.

Sa Stručnog odeljenja izdavaće se po jedna publikacija koja se može zadržati najviše 48 sati, uz obavezan lični dokument (fotokopija lične karte i revers).

Ogranci Biblioteke u Vučju, Grdelici, Pečenjevcu i Predejanu radiće u periodu od 9 do 13 časova.

U Biblioteci može biti samo po jedan korisnik na pultu za pozajmljivanje, uz pridržavanje svih propisanih mera.

Kao novinu u kriznim vremenima, Biblioteka će za penzionere, kao pripadnike osetljive grupe sa ograničenim vremenom kretanja, dežurati u dane kada izlaze iz svojih domova da idu u trgovinu.

Ulaz u Biblioteku je na Dečjem odeljenju, iz ulice Radoje Domanović. Korisnici su u obavezi da pri ulasku u Biblioteku imaju zaštitnu opremu (maske i rukavice) i da budu propisno udaljeni jedni od drugih.

Čitaonica dnevne štampe, čitaonice na Stručnom, Dečjem i Zavičajnom odeljenju, kao i elektronske učionice, neće raditi.

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ nije prestajala sa radom nakon uvođenja vanrednog stanja, već je prestala da radi samo sa korisnicima, a u skladu sa merama zaštite od pandemije COVID19.

Za to vreme Biblioteka je na svom sajtu, Fejsbuk, Instagram i Tviter stranicama, svakog dana objavljivala zanimljive sadržaje koje su bibliotekari birali za svoje korisnike. Na njima se mogu naći prilozi o znamenitostima, crkvama i manastirima Leskovca i leskovačkim autorima, akcije „Na današnji dan“, „Bibliotekari preporučuju“, „Čitanje je lekovito!“ i „Čitalac bibliotekar“.

Postavljani su digitalizovani sadržaji iz zbirke leskovačke Biblioteke (knjige, fotografije, razglednice i plakati) i audio-knjige leskovačkih pisaca, trejleri o omiljenoj knjizi. Svakog dana u 19 časova bibliotekari su čitali bajku ili basnu u okviru akcije „Bibliotekari čitaju za najmlađe!“. Povodom hrišćanskog praznika Uskrsa, a u okviru konkursa „U susret Uskrsu!“, Biblioteka je pozvala svoje najmlađe korisnike da pošalju fotografije uskršnjih radova i najbolje radove nagradila besplatnom godišnjuom članarinom.

Penzionerima, koji imaju više od 65 godina dostavljali smo knjige na kućnu adresu, a rok za pozajmicu knjiga svima je bio automatski produžen.

Sve vreme bili smo u komunikaciji sa svojim korisnicima, pružajući im razne informacije.

Biblioteka je raspisala foto-konkurs „Knjigom protiv korone“ koji traje do 22. maja.

Pripremna nastava iz srpskog jezika za osnovce „Pamet u glavu!“ održava se putem Viber grupe. Pomoću 3D štampača izrađujemo vizire za medicinske radnike.

Biblioteka će izraditi i pokloniti vizire za radnike u kulturi koji rade sa korisnicima i time pomoći svim kulturnim ustanovama u gradu, a u sprovođenja mera zaštite zaposlenih.

 

Info centar juga