Jug Srbije Leskovac Vesti

Narodno pozorište Leskovac: Na dan zaljubljenih 50% popusta na ulaznice

U utorak, 14.02.2017. predstavu MANDRAGOLA možete gledati u Narodnom pozorištu Leskovac sa popustom od 50% na cenu ulaznica, pa umesto 300,00 RSD ona će za ovo izvođenje koštati 150.00 RSD. Predstava počinje od 20.00h.

Nikolo Makijaveli
Režija i adaptacija: Jug Radivojević

KALIMAKO …………… Dragan Boža Marjanović
SIRO ……………………. Maja Jovanović
MESER NIČA ………… Predrag Smiljković
LIGURIO ………………. Ivan Janković
SOSTRATA …………….. Suzana Grujić
JEDNA ŽENA …………. Maja Janković
LUKRECIJA ……………. Nataša Stanković

Vokal ………………….. Jovana Grozdanović
Solo gitara …………. Rista Grozdanović
Bas gitara ……………. Vladimir Đorđević Cule
Bubanj ………………….. Tomica Mašković

Nikolo Makijaveli

(3. maj 1469 – 21. jun 1527) je bio italijanski politički filozof tokom renesanse. Kao upravni službenik u Firenci, Makijaveli je postao ključna figura u realnoj političkoj teoriji, ključnoj za kasnije studije u političkim naukama. Njegova najpoznatija knjiga „II Principe“ (Vladalac), je knjiga kojoj je namena bila da bude priručnik za vladare. Izdata nakon njegove smrti, knjiga je zagovarala teoriju da sve što je bilo potrebno bilo je neophodno – ratni primer utilitarizma i realpolitike. Makijavelijeve teorije su razrađene u dvadesetom veku.
Danas je ovaj renesansni filozof, pisac i državnik najpoznatiji po krilatici „cilj opravdava sredstva“. Oni koji ga ne vole nazivaju ga „bezbožnim cinikom“, a oni koji mu se dive, smatraju ga ili realpolitičarem ili vrhunskim satiričarem.
Makijavelija svi opisuju kao veoma radoznalog i pronicljivog, koji je na osnovu malih detalja umeo da otkrije velike tajne i koji se trudio da bogata iskustva iz diplomatskih misija primeni u svojoj republici. Njegova politička filozofija ne teži idealizovanom društvu, već sistemu upravljanja državom u realnim okolnostima. On, proučavajući prošlost i upoznavajući se sa sopstvenim okruženjem, dolazi do ključnog zaključka za svoju doktrinu – ljudi su pokvareni! Ukoliko vladar želi da opstane na svom tronu, mora biti svestan ove nepromenljive činjenice i delati u skladu sa njom.
I Platon je dopuštao „plemenite laži“ kako bi se očuvao red u društvu.
Za vreme vladavine porodice Mediči, Makijaveli biva 1513. godine uhapšen, pa kasnije prognan na staro porodično imanje van Firence gde se posvećuje pisanju.
1527. godine Firenca se oslobađa tiranije Medičijevih, i Makijaveli se ponadao da će ponovnom uspostavljanju republike zadobiti stari položaj.
Međutim, republikanci su mu zamerili i ono malo naklonosti što je uspeo da zadobije od porodice Mediči. Umro je razočaran, nepunih mesec dana po ponovnom uspostavljanju republike, 21. juna 1527. godine.