Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Ne bacaj smeće, sadi drveće i cveće

Dan planete Zemlje obeležava se 22.aprila svake godine u celom svetu. Tim povodom u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ sprovedeno je niz aktivnosti kako bi se dalo na značaju i važnosti očuvanja prirode.

Učenici od prvog do četvrtog razreda pripremili su prigodan program kojim je započeto interesantno druženje u školskom dvorištu. Horski recital prvog razreda je „Ekološkom azbukom“ odzvanjao a hor je izveo pesmu Čudno drvo“ što je bilo usklađeno sa sadnjom trideset ukrasnih drveta u dvorištu.

    

  

Nakon poruke: „Gde god nađeš zgodno mesto tu drvo posadi „, mališani, kojima su se kasnije pridružili i učenici starijih razreda, krenuli su u čišćenje školskog dvorišta. Najednostavnije je bilo skupiti papiriće ali bilo je tu i težih zadataka.

 

 

Pošto su doneli i baštensko cveće trebalo ga je i posaditi. Vredne dečje ruke kopale su jamice i brižno udomile ukrasne biljke. Motičicama i grabuljama uklonjeni su korovi u nekim delovima dvorišta. Za vreme rada vodonoše su osvežavale drugare vodom. Đaci, učitelji i nastavnici su se dogovarali u toku rada šta je sve potrebno očistiti da bi okruženje u kojem provode vreme bilo lepo i prijatno.

 

 

 

 

 

 

 

Ovakvim načinom rada obeležen je predstojeći svetski Dan planete ali i podignuta je svest kod dece o važnosti čiste i zdrave prirodne sredine kao uslova za bolji i srećniji život. Đaci su uživali u druženju i zajedničkom radu i izrazili su želju da uskoro ponove ovako lep dan.