Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Srbija Vesti

Nedeljković demantovao Zavetnike: U birački spisak ne postoje lica albanske nacionalnosti

Zlatko Nedeljković, predsednik Opštinske izborne komisije u Lebanu demantovao je navode, iznete na društvenim mrežama u video prilogu od strane predstavnika Srpske stranke Zavetnici u Lebanu, koji su uznemirili građane ove opštine, da je njihovim uvidom u birački spisak na biračkom mestu broj 1 u Lebanu,  prijavljeno 600 lica albanske nacionalnosti koji, kako oni navode, imaju pravo glasa u lebanskoj opštini.

Oni u video prilogu iskazuju sumnju da se možda priprema izborna krađa, pokušaj da se prekroji izborna volja građana, ili možda, kako oni kažu, pokušaj da se promeni etnička struktura građana u Lebanu, te su apelovali na Opštinsku i Republičku izbornu komisiju da se pozabave ovim pitanjem i pozvali građane da u što većem broju podele ovaj video, koji je i izazvao veliko uznemirenje kod Lebančana.

„Mogu odmah to da demantujem, ti navodi nisu tačni, zato što smo mi u utorak veče išli za Leskovac, gde je obavljena primopredaja izbornog materijala. Prilikom preuzimanja izbornog materijala mi smo proverili celokupnu dokumentaciju koja je pristigla a tu su bili i birački spiskovi koje proveravamo za svako od 41 biračko mesto, tako da su svi bili validni. Ni jednu promenu ili izmenu, kako su oni kasnije naveli u njihovom saopštenju, mi nismo pronašli“ – ističe Nedeljković za Infocentar juga.

Nedeljković kaže da ovakav video spot nije smeo biti objavljen obzirom da podaci izneti u javnost nisu tačni ali i da je odmah nakon saznanja o emitovanom video prilogu sazvao sednicu Opštinske izborne komisije na kojoj je jedna od tačaka bila upravo ta tema.

„Otvorio sam sve biračke spiskove za pomenuto biračko mesto, pozvao sve članove Izborne komisije i njihove zamenike, a bilo ih je oko pedesetak, da izvrše uvid u biračke spiskove i da vide da li tu postoje lica koja su navedena u njihovom video materijalu. Na licu mesta je utvrđeno da nijedno lice albanske nacionalnosti u biračkim spiskovima ne postoji“ – kaže Nedeljković, dodajući da njemu nije poznato koju i kakvu nameru su imali predstavnici lebanskih Zavetnika ali da će dalji postupak voditi nadležni organi.

Izjavu predsednika Opštinske izborne komisije u Lebanu, Zlatka Nedeljkovića, u celosti možete pogledati u video prilogu.

infocentarjug.rs