Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Nekoliko stotina arheologa posetilo Caričin Grad

Najznačajniji istraživači granica Rimskog carstva, arheolozi i istoričari iz celog sveta, okupili su se na lokalitetu „Viminacijum“ gde se održao 24. LIMES Kongres u organizaciji Arheološkog instituta iz Beograda. Ovaj kongres okupio je vodeće naučnike sa svih meridijana. Tokom sedmodnevnog boravka u Srbiji arheolozi su pretposlednjeg dana imali ekskurziju do lokaliteta Caričin grad pored Lebana.

Organizacija Kongresa LIMES dobijena je u Ingolštatu 2015 godine. Skup se održava svake treće godine na drugom mestu u svetu.

„To je arheološka olimpijada koja se održava povodom Rimske granice – limesa i onda kada smo dobili nominaciju za taj projekat praktično smo krenulu u radove. Organizacija tog skupa je dosta komplikovana jer učestvuje više stotina istraživača iz šezdesetak zemalja, sa svih šest kontinenata – arheološka elita, naučnici koji najviše znaju o rimskoj vojsci, rimskom ustrojstvu, rimskoj granici i svim stvarima vezanim za Rimsko carstvo. Sada su svi oni kod nas na Viminacijumu“, rekao je prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta i rukovodilac projekta „Viminacijum“.

 

 

U naučnom smislu razmenjena su saopštenja i rezultati, ali se razgovaralo i o budućim projektima. Za goste iz inostranstva domaćimnis su se potrudili da organizuju i ekskurzije kako bi se arheolozi sa svih krajeva sveta upoznali sa Srbijom. Prva ekskurzija bila je u Sremskoj Mitovici, u Sirmiumu, i Novom Sadu. Sledeća ekskurzija bila je na Đerdapu gde su gosti videćeli Feliks Romulianu  i druge lokalitete na tom prostoru. 

Treća ekskurzija bila je poseta Caričinom gradu najznačajnijem lokalitetu na jugu Srbije, gde je rođen rimski imperator Justinijan, koji je kodifikovao rimsko građansko pravo. Istraživači sveta imali su priliku da vide kako izgleda lokalitet Caričin grad.

O istorijatu Justinijane Prime, njegovom postojanju i dosadašnjim istraživanjima uglednim gostima iz inostranstva je govorio Vujadin Ivanišević naučni savetnik Arheološkog instituta u Beogradu. 

Caričin Grad ili Justinijana Prima arheološki je lokalitet iz VI veka, jednog od najvećih i najznačajnijih vizantijskih gradova u unutrašnjosti Balkana. Podigao ga je veliki  vizantijski  Car Justinijan I (527-565) prema mnogim izvorima u znak zahvalnosti kraju u kome se rodio.