Bojnik Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Leskovac Medveđa Sijarinska banja Vesti

Neophodno formiranje Regionalne turističke organizacije

Na inicijativu Turističke organizacije grada Leskovca, direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović i menadžer za tržište Srbije Olgica Miljković boravile su u radnoj poseti Leskovcu. Susret je organizovan sa namerom da se razmene dosadašnja iskustva u radu i intezivira saradnja sa Nacionalnom turističkom organizacijom.

Danas je organizovan sastanak na kojem su prisustvovali direktori Turističkih organizacija Leskovca, Lebana, Bojnika, Vlasotinca i Medveđe i šef odseka za lokalno-održivi razvoj pri odeljenju za privredu grada Leskovca Marija Todorović. 

Na sastanku su analizirani i razmatrani  aktuelni problemi sa kojima se Turističke organizacije okruga  suočavaju na terenu i radu. Detaljno su predstavljeni planovi i programi rada Lokalnih turističkih organizacija, predlozi projekta ka Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija u 2019. godini kao i predlog za formiranje Regionalne turističke organizacije. Tim povodom Lokalne turističke organizacije Jablaničkog okruga radi ostvarivanja zajedničkih interesa i ciljeva imaju  nameru da pokrenu proces udruživanja turističkih ponuda u cilju kreiranja i promocije integrisanog turističkog proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu. Ustanovljeno je da je neophodno uspostaviti kvalitetniju saradnju i razmenu informacija  kako bi zajedničkim snagama unapredili postojeću turističku ponudu.

Direktorka Marija Labović imala je prilike da u organizaciji domaćina obiđe arheološki lokalitet Caričin grad, Crkvu Odžakliju, Crkvu Svete Trojice, Šop-Đokićevu kuću, Gradsku kuću, Narodni muzej  i da se na taj način upozna sa jednim delom turističkih potencijala i atrakcija koje grad nudi.

Delegacija Turističke organizacije Srbije obišla je i Vlasinsko Jezero i omladinsko naselje za koje je Turistička organizacija Turističke organizacije Leskovca na osnovu raspisanog konkursa Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za dodelu subvencija i dotacija namenjenih za projekte turizma u 2018. godini podnela  Zahtev za korišćenje subvencija za finansiranje infrastrukturnih projekata.