Vesti

NESUGLASICE OKO NAPLATE POREZA ZA PORODILJE

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da se poslodavcima redovno refundiraju isplaćena sredstva na osnovu uredno podnetih zahteva za refundaciju.

Povodom napisa koji su se poslednjih dana pojavili u medijima u vezi sa naplatom solidarnog poreza porodiljama kojima su poslodavci odjednom uplatili po nekoliko zaostalih zarada, Ministarstvo podseća na to da naplatu poreza vrši Poreska uprava, odnosno Ministarstvo finansija.

Prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, zaradu porodiljama ne isplaćuje direktno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, već poslodavac, istovremeno kad i ostalim zaposlenima, a, po pružanju dokaza da je isplata izvršena, Ministarstvo mu ta sredstva refundira.

Zahtev za refundaciju isplaćenih sredstava poslodavac ne mora da podnosi svakog meseca, već to može da učini i za više meseci istovremeno, poštujući rok zastarelosti − tri godine od dospeća svakog pojedinačnog davanja.

Najveći deo poslodavaca zahtev za refundaciju ipak podnosi blagovremeno mesec za mesec, ali ima i onih koji to čine za više meseci ili čak za ceo period po isteku odsustva.

Svesno ovog problema, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je još pre dve godine skrenulo na to pažnju Ministarstvu finansija, ističe se u saopštenju.