Kultura Lebane Vesti

Nikola Stošić, dečko koji obećava

Dečko koji obećava, tako bismo mogli da počnemo priču o mladom amaterskom glumcu iz Lebana Nikoli Stošiću.

Lebane – Nikola Stošić, glumac amater, ali sa željom da postane veliki glumac. Ovaj dvadesetdvogodišnji mladić iz Lebana već ima dosta iskutva na daskama koje život znače, a nedavno se oprobao i pred filmskim kamerama.
„Glumom se bavim od malih nogu. Učestvovao sam u mnogim dečijim i školskim predstavama. U Gimnaziji sam bio jedan od osnivača školskog teatra „Gimnazijalac“ u kome sam aktivno glumio 7 godina“ rekao je jednom prilikom ovaj talentovani mladić.

nikola-1

U školskom teatru glumio je u predstavama „Mlaćenici i plaćenici“ lik brata Marinka, po tekstu Miroljuba Nedovića i Timošenka Milosavljevića, „Porodične priče“ lik Vojina, u predstavi „Barbelo, o psima i deci“ lik Zorana, ponekad Marka, po tekstu Biljane Srbljanović, „Profesionalac“ lik Ludaka, po tekstu Dušana Kovačevića, a u višestruko nagrađivanoj predstavi „Autobiografija“ Nikola je igrao lik Oca/Učitelja/Profesora/Katihete. Predstava je rađena po tekstu Branislava Nušića, dok je dramatizaciju teksta odradio Dušan Blagojević, profesor kniževnosti u lebanskoj Gimnaziji. Ova predstava je imala veliki uspeh na mnogim pozorišnim smotrama i osvojila je pregršt nagrada o čemu je Info centar juga više puta pisao.

Autobiografija na Tasmajdanu 05 Teatar Gimnazijalac, predstava Autobiografija 05 Teatar Gimnazijalac, predstava Autobiografija 01

Pored teatra „Gimnazijalac“ Nikola je član i gradskog amaterskog pozorišta „Katarza“ koje se radi u sklopu Doma kulture u Lebanu. U ovom pozorištu učestvovao je u tri predstave. U predstavi „Priče sa Jablanice“ igrao je lik konobara Živčeta, u predtstavi „Kolektivna terapija 2″ lik Filipa, a u „Lakom komadu“ igrao je lik Gospodina. Pored ovih predstava odigrao je i lik Sotira u monodrami „Čovek da budem“ po tekstu Jelene Stošić.

nikola-2 nikola-3

Sa predtsavama učestvovao je na mnogim pozorišnim festivalima. Pomenućemo neke: Pozorišni susreti gimnazijalaca Srbije u Kragujevcu, Međuokružnim smotrama amaterskih pozorišta u Lebanu i Surdulici, Republičkoj smotri amaterskih pozorišta Srbije u Kuli, festivalu Nove teatarske forme u Smederevskoj Palanci i FAPOR-u u Leskovcu.

nikola-5

Ni nagrade nisu izostale. Pomenimo neke: Nagrada za autentičnu komičnu igru Marinka u predstavi „Mlaćenici i Plaćenici“ (2010) na Međuoružnoj smotri amaterskih pozorišta Srbije u Lebanu, Nagradu za najbolju mušku ulogu (uloga Zorana, ponekad Marka) u predstavi „Barbelo o, psima i deci“(2013) i nagradu za najbolju mušku ulogu (ulogu Vojina ) u predstavi „Porodične priče“ (2011). Na „Pozorišnim susretima“ u Kragujevcu osvojio je posebnu nagradu za lik Vojina u predstavi „Porodične Priče“ (2011), Nagradu za najuspešnije glumačko ostvarenje u predstavi „Porodične priče“(lik Vojina) na „Republičkoj smotri amaterskih pozorišta Srbije“ u Kuli (2011). Na festivalu „Nove teatarske forme“ u Smederevskoj Palanci osvojio je nagradu za glumačko ostvarenje za lik Zorana u predstavi „Barbelo, o psima i deci“(2013). 2014 godine na „Smotri amaterskih pozorišta Srbije“ u Lebanu dobio je nagradu za najbolju epizodnu ulogu u predstavi „Laki komad“ i nagradu za najboljeg glumca u okviru večernje scene na ovom festivala. 2015 godine na „Smotri amaterskih pozorišta Srbije“ u Lebanu osvojio je nagradu za vodeću ulogu u predstavi „Autobiografija“ u okviru večernje scene na ovom festivalu. 2016 godine na regionalonom festivalu „Zlatna kulisa“ u Kragujevcu Nikola je osvojio nagradu za najbolju epizodnu mušku ulogu u predstavi „Autobiografija“ (Za neosporni talenat, predanost likovima i situaciji i suptilne razlike u kreiranju komičnih likova).

nikola-9 nikola-4

Sve ovo je bilo odskočna daska za dalje napredovanje. Nikolu ćemo od sledeće godine gledati i na filmskom platnu u filmu „Vrati se Zone“ u režiji Juga Radivojevića, gde je maestralno odigrao lik Manulaća. Nikola je u ovom filmu bio rame uz rame sa najvećim imenima srpske glumačke scene.
Pohađao je i školu glume Nade Blam, koja je prilikom nedavnog gosotvanja u Lebanu imala smao reči hvale za Nikolu.
Kako smo uspeli da saznamo Nikola će se pojaviti i u finalnim epizodama domaće hit serije „Selo gori a baba se češlja“ gde će tumačiti lik bolničara.

nikola-6 nikola-7 nikola-8

Pored svega ovoga Nikolaje pohađao i školu folklora, a u slobodno vreme se bavi cvećarstvom i pevanjem.