Jug Srbije Niš Vesti

Niš: Vanja Udovičić prisustvovao okruglom stolu na temu finansiranja programa u oblasti sporta

Ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić prisustvovao je danas u Nišu okruglom stolu na temu finansiranja programa u oblasti sporta u jedinicama lokalne samouprave.

Udovičić je tom prilikom govorio o važnosti implementacije i sprovođenja novog zakona i više od četiri sata odgovarao na pitanja predstavnika jedinica lokalnih samouprava.

On je istakao da je donošenje zakona bio ogroman korak za srpski sport, ali da ne sme ostati samo slovo na papiru i dodao da očekuje od svih jedinica lokalnih samouprava da dosledno implementiraju novi zakon jer je njihova uloga u tom procesu jako važna.

Finansiranje na lokalu mora da bude transparentno i jasno, a da sredstva stižu do krajnjih korisnika – sportista. Želimo da lokalne samouprave shvate značaj pojačane kontrole i uloge sportskih inspektora na lokalu, čime ćemo ojačati sistem sporta u našoj zemlji. Verujem da samo zajedničkim radom i implementacijom zakona možemo stvoriti uslove da sport bude pristupačan svima, a ne privilegija pojedinaca, naveo je ministar omladine i sporta.

Ministar omadine i sporta je naglasio i da je jako važno da se sve odredbe dosledno sprovode, pre svega one koje se odnose na decu u sportu, na visinu članarine, zdravstvene preglede i druge uslove.

Svim učesnicima je podeljen Priručnik za finansiranje programa u oblasti sporta u jedinicama lokalne samouprave, koji ima za cilj da pruži odgovore na najvažnija pitanja iz prakse o finansiranju učesnika u sistemu sporta u jedinici lokalne samouprave, navodi se u saopštenju Ministarstva omladine i sporta.