Aleksinac Jug Srbije Vesti

Novi izgled pijace u Aleksincu uz podršku Evropske unije

Zelena pijaca u Aleksincu dobila je novi izgled, a uslovi za njen rad su višestruko unapređeni zahvaljujući sredstvima koje je Evropska unija (EU) obezbedila preko razvojnog programa EU PRO. Tromesečni radovi za koje je EU opredelila skoro 150.000 evra obuhvatili su natkrivanje oko 1.100 kvadratnih metara pijačnog prostora, sanaciju pijačnih mokrih čvorova i nabavku 138 novih tezgi za prodavce na pijaci.

„Imamo zadovoljstvo da dobijemo novu, lepšu i drugačiju pijacu od pređašnje za naše poljoprivredne proizvođače, prodavce i kupce“, rekao je Nenad Stanković, predsednik opštine Aleksinac koja je sufinansirala realizaciju projekta sa 20 posto ukupne vrednosti radova, odnosno sa više od 40.000 evra.

U okviru svečanog obeležavanja Dana opštine Aleksinac programu EU PRO uručeno je priznanje za doprinos koji je Evropska unija pružila u oblasti privrede.

„Aleksinac je prva lokalna samouprava koja je završila realizaciju projekta u grupi od 37 opština i gradova u kojima se, uz podršku Evropske unije sprovode projekti unapređenja lokalne infrastrukture sa ciljem da se poboljša kvalitet života stanovništva“, rekla je Olivera Kostić, menadžerka EU PRO programa i čestitala predsedniku i građanima i građankama Dan opštine.

Kao deo projekta lokalna samouprava će u narednom periodu raditi na izradi pravilnika kojima će biti uređen rad pijace. Aktivnosti primene principa dobrog upravljanja koje podstiču odgovornost i transparentnosti u radu lokalne samouprave EU PRO sprovodi u partnerstvu sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske.

 

(Kraj)