Jablanički okrug Jug Srbije Srbija Vesti Vlasotince

Novi projekti u cilju odbrane od poplava

Tokom nastavka juče započete sednice Skupštine opštine Vlasotince, odbornici su usvojili Operativni plan za zaštitu od poplava za vode drugog reda. Zamenik predsednika opštine Vladimir Kocić govorio je o sanaciji vodozahvata na reci Vlasini.

– U toku je izrada projekta hitnih sanacionih radova koji će zajedno finansirati opština i JP Srbijavode, koje je finasiralo i rekonstrukciju cevovoda odnešenog u poplavi u januaru i radove na delu oštećenog vodozahvata. Ljudi iz „Černog“ (Institut, prim.aut) su dali ponudu, očekujemo ugovaranje radova, da uradimo projekat i dobijemo dozvolu za rekonstrukciju brane jer se trenutno snabdevamo vodom za piće sa alternativnog vodozahvata. Čim se završi taj projekat, vrednost radova bi trebalo da bude oko 12-13 miliona, polovinu će finansiratio opština Vlasotince, a
polovinu „Srbijavode“. U toku su i sanacioni radovi u MZ Stajkovce, naniže od mosta – rekao je Vladimir Kocić.

On je dodao da će posle tih hitnih sanacionih radova morati da se radi detaljan projekat rekonstrukcije vodozahvata, cevovoda, crpne stanice i cevovoda koji vodi do fabrike vode.

– Radni rok tih objekata je istekao, cevi stalno pucaju. Radimo na tome da fabriku vode ozakonimo, ucrtamo u katastar jer ne možemo da radimo projekte za rekonstrukciju dok ne izvršimo ozakonjenje tog objekta. Krenuli smo i sa projektima prepacelacije i spajanja jer se fabrika vode nalazi na 36 parcela koje su do dan danas poljoprivredno, a ne građevinsko zemljište. Takođe, završava se projekat Mandžinog potoka, reke Šišavice i svih ostalih vodotokova drugog reda kako bismo sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima našli mogućnosti da finansiramo sve
te projekte. Imali smo već tri sastanka sa Ministarsvom građevine i dogovoreno je da u toku maja opština Vlasotince uđe u prvi krug projekta “Čista Srbija“, u vezi sa izgradnjom fekalne kanalizacije u svim većim seoskim mesnim zajednicama, uz izgradnju jednog novog postojenja i uz rekonstrukciju dela postojeće kanalizacije. To je oko 78 km kanalizacione mreže. Imamo spremno 70% tih projekata, a izradu ostalih 30% će ministarstvo da finansira i nadam se da ćemo moći u ovoj godini krenemo sa gradnjom te kanalizacije – rekao je zamenik predsednika opštine Vlasotince Vladimir Kocić.

Odbornička većina usvojila je i predlog rešenja o obrazovanju komisije za sprovođenje javnog konkursa za izbor direktora javnih preduzeća. U delu pitanja i predloga odbornika, odbornik Dragiša Petrović zatražio je odgovor zašto u Stajkovcu nema lekara svakog dana, već tri puta nedeljno, a odbornik Ivan Rajković (SPS) zatražio je od predsednika opštine da smeni svog pomoćnika iz iste partije. Predsednik opštine Bratislav Petrović zatražio je od skupštinske službe da za sledeću sednicu pripremi, umnoži na CD-u i podeli odbornicima snimak njegovog govora na sednici održanoj 30.avgusta 2014.godine na kojoj se, kako je rekao, može videti da je njegov stav po pitanju izgradnje malih hidroelektrana bio isti i tada i sada.

infocentarjug.rs