Lepote juga - Crna Trava

O opštini Crna Trava

Opština Crna Trava je opština Jablaničkog okruga na jugoistoku Srbije. Po podacima iz 1953 imala je oko 14.000 stanovnika, 2002. opština je imala 2.563 stanovnika, a prema poslednjem popisu 2011. godine 1.663 stanovnika. Centar opštine je Crna Trava – planinsko naselje na jugoistoku Srbije, u gornjem i srednjem delu sliva reke Vlasine na udaljenosti 66 km od Leskovca u Jablaničkom okrugu.

Geografski položaj je čini saobraćajno izolovanom u odnosu na glavne saobraćajne koridore. Jedina važnija komunikacija je drumska veza (put R–122) sa Leskovcem preko Vlasotinca i Surdulice sa kojim se povezuje sa autoputem Niš—Skoplje (E-75).

Crna Trava obuhvata teritoriju od 60,42 km².

Iako sa malim brojem stanovnika, svoj razvoj može ostvariti na činjenici da se radi o izuzetnoj ekološkoj sredini, idealnoj za proizvodnju organske hrane, u izgradnji mini elektrana kao ekoloških izvora obnovljive energije, razvoju seoskog i sportskog turizma.

Sa stanovišta privrednog razvoja, prema kriterijuma koji se koriste kod ocene razvijenosti, opština Crna Trava spada u red najnerazvijenih u Srbiji, što je negativno uticalo na trend smanjenja stanovništva.

„Članci su urađeni u okviru projekta „Lepote juga: Crna Trava – turistički potencijali i mogućnosti“, koji sufinansira opština Crna Trava, a sprovodi Info Centar Juga. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“