Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

Obeležen 129. rođendan OŠ „Gornja Jablanica“

Osnovna škola „Gornja Jablanica“ u Medveđi  obeležila 129 godina postojanja. Tim povodom je priređen kulturno-umetnički program u sali Kulturnog centra u Medveđi.
Prisutne je pozdravila direktorka, Slavica Đonić, a zatim i zamenik predsednika Goran Ivanović, koji su čestitali rođendan svim đacima, i poželeli da škola slavi još dugi niz godina u sve većem broju i sa boljim uspesima.


„Iduća godina je jubilarna, 130.-ta, i sada je već izvesno da ćemo sledeći rođendan slaviti u novom ruhu. Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima odobrila je opštini Medveđa projekat rekonstrukcije objekta osnovne škole, tako da će i našim školarcima biti prijatniji boravak, druženje i sticanje novih znanja u lepšem školskom objektu“ – kazala je direktor Slavica Đonić.

Osnovna škola u Medveđi osnovana je 1888. godine nakon naseljavanja srpskog stanovništva u ove prostore i danas je najveća vaspitno-obrazovna ustanova ne samo u Medveđi već i šire, na Jugu Srbije. Do 1946. godine škola je funkcionisala kao četvororazredna, a zatim prešla u fazu Progimnazije, da bi 1948. god. bila pretvorena u takozvanu  Nižu gimnaziju.

1952. godine škola postaje osmorazredana, Osnovna škola ili „Osmoljetka“.

Tokom istorije ova Osnovna škola je menjala svoje ime. Najpre je to bila Osnovna škola „Mata Milovanović“, zatim „Osnovna škola u Medveđi, srez Jablanički“, „Progimnazija u Medveđi“, a potom „Niža gimnazija u Medveđi“. Doskorašnji naziv Osnovna škola „Božidar Stojanović-Drenički“ dobila je 1959 god. po imenu narodnog heroja iz ovoga kraja. 2004. godine škola dobija naziv „Gornja Jablanica“.

Osnovna škola „Gornja Jablanica“ jedna je od šest Osnovnih škola koje žive na prostoru naše opštine, najveća je i po broju učenika i po broju uposlenika i po broju odeljenja. Kao takva, škola je osim što je obavljala vaspitno – obrazovni proces, realizovala najvažnije kulturne i sportske manifestacije, kako za građanstvo opštine Medveđa, tako i šire.

Veliki broj profesora, lekara, privrednika, državnika, generala, doktora nauka, svoja prava slova i opštu kulturu poneli su upravo iz ove škole škole. Đaci, kako bivši tako i današnji osvajali su brojna priznanja, nagrade i pohvale na takmičenjima republičkog i saveznog nivoa. Ti uspesi su bili utoliko veći zato što su postignuti u vrlo skromnim uslovima bez pravih nastavnih sredstava i pomagala. Zato neprocenjiv je rad i zalaganje ne samo tih đaka, već i njihovih nastavnika koji su sa mnogih takmičenja dolazili odlikovani.