Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Obeležen Dan opštine Lebane i krsna slava Mitrovdan

Opština Lebane danas je , dodelom priznanja i nagrada, obeležila Dan opštine i 140. rođendan. Od ove godine opština Lebane počela je da slavi i opštinsku slavu Svetog Dimitrija u narodu poznatijeg kao Mitrovdan. 

U svečanoj sali opštine Lebane najpre je održana prigodna svečanost. Kolač je presekao protojerej Dalibor Stefanović, koji je ovom prilikom čestitao slavu predsedniku opštine, načelniku, saradnicima i svim stanovnicima opštine Lebane:

„Blago onim ljudima, blago onoj opštini koji imaju Svetog Dimitrija za svog zaštitnika, patrona i čuvara. Nemoguće je da stvari ne krenu još bolje nego što su do sada bile.“

Prvi domaćin opštinske slave je Ivan Bogdanović, predsednik opštine Lebane a kolač za naredu godinu predao je svom pomoćniku Miodragu Živkoviću.

Tačno u podne u sali Doma kulture počela je svečana sednica kojoj su prisustvovali Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, Goran Jović, direktor Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski Upravni Okrug, Božidar Stojiljković, načelnik Jablaničkog Upravnog Okruga, Nebojša Nenadović, predsednik opštine Bojnik, Nenad Krstić, predsednik opštine Trgovište, Milan Stevanović, predsednik Skupštine opštine Medveđa,kao i mnogobrojni predstavnici gradova i opština iz Srbije, predstavnici MUP-a, pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, sveštenstvo Jablaničkog namesništva i Crkvene  opštine Lebane, predstavnici Srpsko Ruskog humanitarnog centra, predstavnici pravosuđa i tužilaštva, predstavnici SKGO, Regionalnih privrednih komora, banaka, privrede i ostalih državnih i javnih institucija, većnici i odbornici SO Lebane i građani ove opštine.

   

   

   

   

   

Posebnim aplauzom pozdravljeni su predsednici opština Ranilug i Gračinica sa Kosova i Metohije koji su danas prisustvovali ovoj svečanosti.

„Rad rađa ideje! Vođen ovom mišlju, pre više od godinu dana, prihvatio sam veliku čast ali i još veću obavezu, da postanem predsednik opštine i budem prvi čovek našeg malog-velikog grada. Grada u kojem sam rođen , u kojem sam odrastao i osnovao svoju porodicu. To nije bila nimalo laka odluka za mene lično, jer sam znao a i sada sam se uverio, da biti prvi čovek Lebana, unači potpuno predavanje poslu, zbog svojih sugrađana, komšija, rođaka, prijatelja, zbog ljudi koji ovde žive a koji zaslužuju mnogo više. Danas, sa iskustvom koje imam a ono nije veliko,  sa ponosom mogu reći da smo svi mi zajedno počeli da menjamo neke stvari na bolje. Nije idealno, nije lako ali menjamo se. Glavna promena , po meni najvažnija, je ta što smo počeli da verujemo u sebe i svoje mogućnosti. Više ne tražimo opravdanja sa strane, što smo spremni da danonoćno radimo i da se borimo. Zbog toga smo u lokalnoj samoupravi uveli jedno pravilo, a to je , uvek govorimo istinu i ne dajemo lažna obećanja a kada nešto obećamo to moramo i da ostvarimo. Meni je drago da naši sugrađani to svakim danom sve više i više prepoznaju jer samo na taj način možemo ići napred. Veliku zahvalost dugujemo našem predsedniku Aleksandr Vučiću jer da nije bilo njega ne samo da bi svetlo bilo ugašeno već bi se svi spremali i da zatvorimo vrata“ kazao je u svom obraćanju Ivan Bogdanović, predsednik opštine Lebane poručivši svojim lebančanima da je potrebno da se još više ujedine, ostave sujetu po strani a da jedini cilj svima bude bolji život u Lebanu.

Kako je istaknuto ovom prilikom, poseban datum za opštinu Lebane je 28.decembar prošle godine kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio fabriku „Lebanteks“ koja je uposlila do sada 140 radnika dok će još 70 stanovnika uskoro dobiti posao.

Na svečanoj sednici dodeljene su plakete, povelje i pohvale.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije dobio je plaketu za neizmerni doprinos u razvoju i afirmaciji opštine Lebane a koju će mu lično uručiti predsednik opštine Lebane, Ivan Bodanović u kabinetu predsednika Vučića.

Povelje su dobili: Teatar „Gimnazijalac“ iz Lebana, za postignut naročit uspeh u pozorišnom i umetničkom stvaralaštvu, Lebanteks DOO Lebane, za izvanredni doprinos u ostvarivanju razvoja i unapređenju opštine Lebane u oblasti privrede i Sveštenstvo Jablaničkog namesništva, za zalaganje u saradnji verske i svetovne vlastio i afirmaciji Crkve u našem društvu.

Pohvale su dobili: Isidora Đorđević iz Lebana, učenica Gimnazije u Lebanu, đaku generacije za školsku 2017/2018. godinu, Anica Zdravković iz Donjeg Vranovca, učenica STŠ „Vožd Karađorđe“ Lebane, đaku generacije za školsku 2017/2018 godinu, Aleksandru Ristiću iz Lebana, učeniku OŠ _“Radovan Kovačević“ Lebane, đaku generacije za školsku 2017/2018 godinu, Predragu Simiću iz Lebana, učeniku OŠ „Vuk Karadžić“ Lebane, đaku generacije za školsku 2017/2018. godinu i Jovani Stojanović iz Bošnjaca, učeniku OŠ „Radoje Domanović“ Bošnjace, đaku generacije za školsku 2017/2018. godinu.

Teatar Gimnazijalac je pripremio scenski nastup o carskom gradu Justinijani Prima,  a na svečanosti povodom Dana opštine nastupilo je i Kulturno umetničko društvo ,, Jablaničko kolo”.

 

(ICJ)