Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Leskovac Medveđa Vesti

Obeležen Dan oslobođenja Leskovca u Prvom svetskom ratu

7. oktobar Dan Trećeg Centra za obuku Vojske Srbije i Dan oslobođenja Leskovca u Prvom svetskom ratu obeležen je danas u kasarni Vojvoda Petar Bojović u Donjem Sinkovcu.

Na današnji dan u 11 časova i 15 minuta hrabri Vojvoda Petar Bojović i vojnici prve srpske armije ušli su u Leskovac i obasjali napaćena lica meštana do toga dana okupiranog grada, rekao je danas u kasarni Vojvoda Petar Bojović u Donjem Sinkovcu komandant trećeg centra za obuku Vojske Srbije pukovnik Slađan Cvetković.

„Prva armija posle proboja Solunskog fronta munjevito napreduje u oslobađanju Srbije. 5. Oktobra ulazi u Vladičin Han, pod borbom, se probija kroz Grdeličku klisuru i zauzima Grdelicu. 7. Oktobra ulazi u Leskovac i u 11.15. sati oslobađa Leskovac“ naglasio je komandant trećeg centra za obuku Vojske Srbije pukovnik Slađan Cvetković.

„Želim da vam odam priznanje ali isto tako i smernicu da vežbate, jer vojnik koji nije fizički spreman i sposoban, koji nije gađao i koji nije jak sa kolektivom, kolegama, drugovima i prijateljima taj nije kompletan vojnik, a vi na osnovu izveštaja komandanta i ličnim uvidom odlične predispozicije, da budete dobar sastav i da uđete u jedinice Vojske Srbije, služite vojni rok i postanete profesionalni vojnici“, rekao je danas brigadni general Jelisije Radivojević zamenik komandanta komande za obuku.

Pred brigadnim generalom prodefilovala je kompletna jedinica Trećeg centra za obuku Vojske Srbije dok je nakon toga održan taktičko tehnički zbor gde je posetiocima prikazano naoružanje sa opremom.

Oficirima i vojnicima uručene su plakete, zahvalnice, knjige i nagradna odsustva. Obeležavanju Dana Jedinice prisustvovali su predstavnici opština Lebane, Vlasotince, Bojnik i Medveđa, Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova, Srpske pravoslavne crkve, organizacija i udruženja.