Društvo Jug Srbije Lebane Vesti

Obeležen početak NATO agresije u Lebanu

Opelom i polaganjem venaca kraj spomenika u centru varoši, danas je odata pošta stradalima tokom agresije NATO alijanse na Srbiju 1999. godine, kada je poginulo 20 boraca i četiri civila iz lebanskog kraja.

Vence su položile porodice nastradalih, delegacije lokalne samouprave, Vojske Srbije, potom predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, potom delegacije Udruženja boraca rata od 1999. godine, Udruženja ratnih-vojnih invalida, opštinskog odbora SUBNOR-a, zatim predatavnici Potomaka ratova od 1912 – 1920, Udruženja ratnih vojnih invalida, potom delegacije svih osnovnih i srednjih škola sa teritorije opštine Lebane kao i predstavnici političkih partija.
Na početku skupa Hor Justinijana prima otpevao je himnu Srbije, a priređen je i prigodan recital sa rodoljubivim pesmama. Opelo su služili sveštenici Jablaničkog namesništva.
„24 marta 1999. godine počeo je vazdušni napad NATO snaga, koji je trajao tri meseca i u kojima su uništavani, ne samo vojni ciljevi već i mostovi, energetska postrojenja, gradovi, sela, vozovi, civilni konvojni“, potsetili su danas na ovom komemorativnom skupu.
Tokom 78 dana vazdušne kampanje nazvane „milosrdni anđeo“ poginula su 1.002 pripadnika Vojske Jugoslavije i policije i oko 2.500 civila među kojima je 89 mališana , a 10.000 je ranjeno i povređeno.