Lebane Vesti

Obeležen praznik Trnove Petke u Bošnjacu

Srpska pravoslavna crkva danas je praznovala dan Prepodobne mučenice Paraskeve Rimske – Trnove Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesnima i siromašnima. U crkvi Svete Petke u selu Bošnjace, na pola puta Lebane – Leskovac, po nekim podacima podignuta u XIV veku, mada uzimajući u obzir  dimenzije i arhitetkuru, veruje se da potiče iz XVI veka na ovaj praznik služena je Sveta liturgija Sv.Jovana Zlatoustog.

Bošnjace – Praznik Prepodobne mučenice Paraskeve Rimske koji je u narodu poznat i kao Trnova Petka, crkva u Bošnjacu koja nosi ime ove svetiteljke obelažava svakog 8. avgusta. Veliki broj vernika prisustvovao je jutrošnjoj liturgiji u ovom hramu. Kako je za naš portal izjavio sveštenik crkve u Bošnjacu Goran Korda ove godine je bilo 11 sveštenoslužitelja, što je rekordan broj. Pored sveštenika Jablaničkog namesništva litrugiju su služili i iguman manastira Sv. Jovana Bogoslova iz Boganova kod Pirota otac Mardarije i iguman manastira Presvete Bogorodice iz Suhova otac Serafim.
Posle liturgije presečen je slavski kolač. Ovogodišnji domaćin slave bila je studentkinja Kristina Denčić iz Pertata. Kristina je ove godine prihvatila da bude domaćin slave u znak zahvalnosti jer je i hram učestvovao u prikupljanju pomoći za njeno lečenje. Kristina se inače izborila sa teškom bolešću. Sledeće godine domaćin slave biće vernica iz Leskovca gospođa Slađana. 

Bosnjace crkva 002 Bosnjace crkva 003 Bosnjace crkva 004 Bosnjace crkva 007 Bosnjace crkva 009 Bosnjace crkva 011

Po završetku liturgije i sečenja slavskog kolača napravljen je ophod oko hrama kojem je prisustvovao veliki broj vernika iz ovog kraja. Nakon ophoda osveštana je voda za vernike koja je nestala u rekordnom roku.
Po rečima sveštenika Gorana Korde u ovom hramu narod dolazi i kad nije praznik Prepodobne mučenice Paraskeve – Trnove Petke i u zadnjih nekoliko godina primetan je porast broja vernika koji dolaze u hram. U crkvi u Bošnjacu litrugija se služi nedeljom i kada je crveno slovo, a čita se i Akatist petkom od 17 sati koji se čita svetitelju koji nadolazi odnosno čiji se praznik približava.

Bosnjace crkva 015 Bosnjace crkva 014 Bosnjace crkva 013 Bosnjace crkva 012 Bosnjace crkva 010 Bosnjace crkva 001

Na današnji dan se u dvorištu crkve u Bošnjacu tradicionalno održava se i veliki narodni sabor, koji je posebno atraktivan deci. Tu su gumeni tobogani, ringišpili, trgovci na improvizovanim tezgama sa igračkama, sladoledžije, bombondžije itd.