Lebane Vesti

Obeležen svetski dan zdravlja i u Lebanu

Dom zdravlja Lebane i Crveni krst obeležili su juče Svetski dan zdravlja na platou ispred Doma kulture „Radan“, kako bi sugrađane podstakli da čuvaju svoje zdravlje.

Takođe, sugrađani su na štandu , pored dobijanja saveta i zdravstveno-edukativnog kao i promotivnog materijala , mogli da izmere vrednosti šećera u krvi, krvni pritisak, indeks telesne mase i procene svoj rizik za pojavu dijabetesa tip 2. Svetski dan zdravlja koji je ove godine posvećen šećernoj bolesti izveden je pod sloganom „Pobedi dijabetes“.

Iz Crvenog krsta su poručili da zdravi stilovi života mogu u 70% slučajeva sprečiti nastanak tipa 2 dijabetesa, a zdrava ishrana značajno doprinosi smanjenju rizika.

Klinička istraživanja su pokazala da relativno male promene u stilu života usvajanje pravilnog načina ishrane, povećanje fizičke aktivnosti i održavanje normalne telesne težine smanjuje rizik za nastanak dijabetesa.

U Srbiji oko 470.000 osoba živi sa dijabetesom , a ako se tome doda još 40 odsto obolelih, kod kojih dijabetes još nije otkriven, ukupan broj obolelih od šećerne bolesti u Srbiji procenjuje se na 760.000. Veliki broj osoba sa dijabetesom ne zna da ima ovu bolest , a otkriva je slučajno kada već postoje komplikacije, kao što su bolesti srca i krvnih sudova, bubrega, oka ili nervnog sistema, navodi se na zvaničnoj internet prezentaciji opštine Lebane.

Izvor: www.lebane.org.rs