Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Vesti

Obeležena stogodišnjica pobede u Prvom svetskom ratu

Polaganjem venaca i odavanjem počasti kod spomenika palim borcima na vidikovcu u Medveđi je obeleženo sto godina od pobede u Prvom svetskom ratu.

Vence su na spomenik palim borcima položile delegacije opštine Medveđa na čelu sa predsednikom opštine, dr Nebojšom Arsićem, zatim delegacije Opštinskog odbora Saveza potomaka ratnika i SUBNOR-a Medveđa, Republičkog Odbora Saveza potomaka ratnika 1912 – 1920 Srbije, Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata iz Lebana, Udruženja vojnih rezervnih starešina Medveđe i delegacija Pravoslavnog udruženja „Samo sloga srbina spašava“.

Svetislav Milovanović, predsednik udruženja Saveza potomaka ratnika iz Medveđe u svom obraćanju istakao je da je prošao jedan vek, stotinu godina od pobede Srbije u Prvom svetskom ratu, da je to jako dug period sećanja, na posledice ratova, ali se nada da će Srbija kao i do sada voditi zemlju ka miru, i sva pitanja rešavati mirnim putem.

Danas je veliki dan, velikih sto godina, veliki jedan vek, kako su srpski ratnici izvojevali pobedu i doneli slobodu našem narodu“ rekao je predsednik udruženja saveza potomaka ratnika Srbije iz Medveđe Svetislav Milovanović.

Predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić, istakao je da sve što je deo našeg naroda, epsko i istorijsko nasleđe, sve što je zavetni stih, sva krštenja i opela, slave i svadbe, naša genetska, istorijska i mitska matrica, svi naši preci, su se u Prvom svetskom ratu kao vodilja, prelila u onaj deo srca koji bije i dobija boj.

„To je ono što je u ratu pravilo junake, od vojnika – mitskog ratnika, a od generala i stratega – istorijsku ličnost. To je taj kamen zemlje Srbije, nevidljiv prag, koji je odlučio o pobedniku, i dodao da je najveća perjanica u slavnoj i pobedničkoj epopeji Srbije, ne samo u Velikom ratu, dobijena koliko veštinom vojskovođa, toliko i predanošću svakog vojnika. Svi oni nisu samo branili Srbiju kao teritoriju, već Srbiju kao simbol slobode. Ta sloboda postala je zavet, koji smo dužni da čuvamo i predamo našim potomcima.“ rekao je predsednik opštine Medveđa dr Nebojša Arsić. 

 

Potpredsednik republičkog odbora  saveza potomaka ratnika Srbije Tomica Tomić je ovom prilikom istakao da je u Prvom svetskom ratu Srbija pretrpela najveće gubitke, kako ljudske, tako i materijalne.

Najteži položaj u proboju Solunskog fronta, po odluci komandanta združenih snaga savezničke vojske dobili su Srbi, jer su najviše voleli slobodu“ dodao je Tomić. koji je nakon govora uručio predsedniku opštine Medveđa, Spomenicu u znak zahvalnosti za zalaganje i negovanje tradicije.

 

  

 

  

 

  

Istorijske činjenice o Velikom ratu i značaju proboja Solunskog fronta izneli su profesori istorije, Nemanja Jović i Nenad Mitić, nakon čega su Marija Radović, profesorka srpskog jezika, i učenici srednje škole govorili o Prvom svetskom ratu kroz dela iz književnosti.
U prostorijama Kulturnog centra postavljena je izložba posvećena Prvom svetskom ratu, sačinjena od fotografija učesnika Solunskog fronta koji su sa ovih prostora.

Izvor www.radiomedvedja.com