Društvo Srbija Vesti

Obezbeđeni minibusevi za prevoz seoskog stanovništva

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić potpisao je danas sa predsednicima 18 opština i gradova Ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva.

Krkobabić je nakon potpisivanja ugovora rekao da je sada sve na ljudima iz lokalnih samouprava da minibusevima racionalno gazduju, da ih održavaju, obezbede gorivo i vozača i dodao da je ovo samo prvi korak.

Ministar je najavio sveobuhvatan program rešavanja gorućeg problema prevoza za stanovnike sela Srbije, posebno u rubnim i devastiranim opštinama.

Prema njegovim rečima, u izradi programa će aktivno učestvovati Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu i relevantne naučne ustanove.

Ugovore sa Ministarstvom za brigu o selu su danas potpisali predsednici opština i gradova koji su prema kriterijumima javnog konkursa i odluci komisije, na čijem je čelu dekan Saobraćajnog fakulteta Nebojša Bojović, bili najbolje rangirani na konkursu.

Na konkurs je pristigla 81 prijava, a 120 miliona dinara, koliko je iz budžeta odvojeno za ove namene, raspodeljeni su na 18 lokalnih samouprava.

Bojović je istakao da je Ministarstvo za brigu o selu ovim programom pokazalo da savršeno razume realnost sela Srbije i da podržava one sredine koje ne mogu samostalno da obezbede prevoz.

U odlučivanju se vodilo računa i o najugroženijim područjima Srbije, tako da 13 od 18 jedinica lokalnih samouprava koje su dobile sredstva pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti i devastiranim područjima.

infocentarjug.rs