Bojnik Jug Srbije Lebane Vesti

Obnovljena crkva u Ivanju

Uz blagoslov SPC, Prekopčelačke parohije i jereja Nebojše Stojanovića u selu Ivanju obnovljena je crkva.

Ivanje – Juče na praznik rodjenja Svetog Jovana Krstitelja ili u narodu poznatijeg kao Ivanjdan u mestu Ivanje, koje se nalazi na obroncima planine Radan, u potpuno obnovljenom hramu Rodjenje Sv. Jovana Krsitelja obavljen je čin rezanja slavskog kolača i osveštana je voda.

Crkva u Ivanju 011 Crkva u Ivanju 012 Crkva u Ivanju 016

Čin rezanja kolača obavio je jerej prekopčelački Nebojša Stojanović. Kako je za naš portal rekao jerej Nebojša Stojanović na ovom mestu je bila jedna ruina koja se nije mogla nazvati crkvom, krov je bio u propadanju, objekat nije imao prozore i vrata, a sada je zahvaljujući Bratoljubu Cvetkoviću hram potpuno obnovljen. Crkva nije osveštana jer administrator eparhije Niške episkop Raško-Prizrenski Teodosije zbog obaveza na Svetoj gori nije mogao da bude u Ivanju, ali će se prvom prilikom, kako ističe jerej Nebojša Stojanović, obaviti i čin osveštavanja crkve.

Crkva u Ivanju 01 Crkva u Ivanju 015

Hram je inače iz sopstevnih sredstava obnovio i kako piše na tabli svome selu donirao Bratoljub Cvetković sa svojom porodicom, rodom iz Ivanja, a danas sa stanom u Leskovcu. Kako je za Info centar juga rekao Cvetković, motiv zbog čega se odlučio na ovaj korak je taj što je rođen ovde, u ovom mestu je proveo detinjstvo i vrlo često boravi u Ivanju sa svojom porodicom. Radovi su trajali oko dvadesetak dana, a Cvetković se zahvaljuje pre svega SPC i jereju prekopčelačkom Nebojši Stojanoviću, kao i meštanima Ivanja na podršci i pomoći prilkom radova na obnovi crkve.

Crkva u Ivanju 04 Crkva u Ivanju 08 Crkva u Ivanju 010Crkva u Ivanju 05 Crkva u Ivanju 017