COVID-19 Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

OBS donirao zaštitnu opremu Opštoj bolnici Leskovac i Domu zdravlja

Savet za bezbednost Grada Leskovca i Organizacija za bezbednost i saradnju u Evropi od 2014. ostvaruju odličnu saradnju. S obzirom na to da se ova najveća je svetska međuvladina organizacija bavi pitanjima bezbednosti, na molbu gradskog Saveta za bezbednost gradu Leskovcu je upućena donacija. Ambasador Andrea Oricio, koji rukovodi misijom OEBS je nakon tri meseca pauze zbog epidemije virusa korone, odabrao Leskovac za prvi grad koji će posetiti. On je u Svečanoj sali grada Leskovca potpisao ugovor o donaciji zaštitne opreme Opštoj bolnici Leskovac i Domu zdravlja.

„Ovakva podrška nam mnogo znači zato što je svaki vid pomoći našem medicinskom osoblju dragocen. Epidemija virusa korona na sreću jenjava u gradu Leskovcu, ali i dalje moramo poštovati mere predostrožnosti jer nas nepažnja i nenošnje opreme može mnogo koštati. Stoga nam je ova donacija i više nego dobrodošla. Ovih dva i po meseca, koliko je prošlo od proglašenja epidemije u Srbiji, smo stavljani pred mnogobrojne izazove, ali smo istovremeno postali upućeniji jedni na druge, jer nas je briga i solidarnost približila i ojačala. U ovom periodu Leskovac su podržali mnogi pojedinci, organizacije, kompanije i strane države. Ovom prilikom svima njima zahvaljujem na pomoći u nadi da ćemo uskoro potpuno izaći iz krize i prevazići njene posledice“-rekao je Cvetanović.

Ambasador Oricio je ovom prilikom kazao da mu je jako drago da se nalazi u Leskovcu, iako u ovako teškim okolnostima dodajući da se rado odazvao molbi Saveta za bezbednost za pomoć.

On je detaljno opisao aktivnosti i strategiju organizacije na čijem je čelu i dodao da je saradnja sa gradom na Veternici na zavidnom nivou, te podsetio da se u prethodnom periodu u Leskovcu zajedničkim snagama radilo na sprečavanju nasilja među mladima, te da je ostvarena saradnja sa jednom osnovnom školom gde se sa učenicima radilo na dizanju svesti o rizičnom ponašanju.

„Impresivni su rezultati koje je zdravstveni sistem Republike Srbije postigao, kao i svi direktni učesnici u krizi izazvanoj epidemijom: policajci, medicinsko osoblje, prodavci. Moram da pohvalim način na koji je Vlada Republike Srbije stavila čitavu situaciju pod kontrolom i pokazala da je čitav sistem dorastao zadatku, a nekad je i prevazišao očekivanja“-zaključio je ambasador.

Milun Dinić, predsednik Saveta za bezbednost se zahvalio šefu misije OEBS-a na odličnoj saradnji i obavestio javnost da se donacija leskovačkoj bolnici i Domu zdravlja sastoji iz 2000 zaštitnih maski, 2000 pari rukavica, 300 vizira, 500 sredstava za dezinfekciju ruku, kao i 500 sredstava za dezinfekciju prostorija.

 

Grad Leskovac/Info centar juga