Društvo Jug Srbije Vesti

Od danas podnošenje zahteva za oslobađanje od plaćanja participacije

Potvrda za oslobađanje od plaćanja participacije prilikom posete lekaru, koje je veliki broj građana imao, od danas više ne važe. Kako je saopšteno iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje potrebno je izvaditi novu potvrdu, te se u narednom periodu očekuju gužve u filijalama ove ustanove.

Republički fond za zadravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je da od danas, 19. marta, počinje podnošenje zahteva za obezbeđivanje zdravstvene zaštite u punom iznosu na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno oslobađanje od plaćanja participacije.

Pravo na oslobađanje imaju osiguranici i članovi njihovih porodica čiji su prihodi ispod cenzusa. Za osiguranika koji živi sam, cenzus se utvrđuje u iznosu minimalne zarade u neto iznosu uvećane za 30 odsto, u mesecu podnošenja zahteva.

Za osiguranika i članove njegove porodice cenzus se utvrđuje u visini minimalne zarade u neto iznosu, po članu porodice, u mesecu podnošenja zahteva, saopštio je RFZO. Zahtevi se predaju svakog radnog dana od 7:30 do 15:30 sati.