Srbija Vesti

Od danas povećana cena minimalnog rada

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je minimalna cena rada u Srbiji od danas povećana sa 121 na 130 dinara po radnom času, tako da minimalna mesečna zarada iznosi 22.260 dinara, dok će penzioneri dobijati primanja viša za 1,5 odsto.
Od danas stupaju na snagu i nove odredbe za penzionisanje, pa se starosna granica za odlazak u penziju kod žena pomera za šest meseci – na 61 godinu i šest meseci života.

Svi građani koji rade za minimalac imaće povećanje zarade od približno osam odsto, što znači da će za prosečnih 174 časa rada mesečno zarađivati nešto više od 22.000 dinara.

Kad je reč o povećanju starosne granice za odlazak u starosnu penziju, on je rekao da je uslov za žene u 2017. godini 61 godina i šest meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Iz ministarstva saopštavaju da su to mere koje su usvojene izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju pre tri godine a cilj je da se uslovi za penziju za žene i muškarce izjednače do 2032. godine, kada će se odlaziti u penziju sa istim brojem navršenih godina – 65.

Takođe, penzionerima u Srbiji u januaru će biti isplaćena primanja uvećana za 1,5 odsto, navodi se u saopštenju.