Vesti

OD NOVE GODINE ZDRAVSTVENE KNJIŽICE ZA NOVOROĐENČAD NA KUĆNU ADRESU

Potpresednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički najavila je početak realizacije projekta „Bebo dobrodošla na svet“, koji će u buduće olakšati roditeljima prijavljivanje njihovog deteta u zvaničnu dokumentaciju.
U saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave navodi se da građani Srbije od naredne godine više neće morati da obilaze mnogobrojne šaltere kako bi prijavili novorođenče. To će moći da se uradi na jednom mestu, odnosno u porodilištu.
Kakose kaže u saopštenju, ideja je da majka, kada se porodi, odmah u bolnici dobije jedan formular, zajednički za sve intitucije, koji će biti dovoljan da beba dobije sva potrebna dokumenta.
Majka će već u porodilištu moći da svom detetu da ime, odredi adresu stanovanja, državljanstvo i sve ono što se inače završava kod matičara, u lokalnom MUP-u i Fondu za zdravstveno osiguranje.
Gotova dokumenta, poput zdravstvene knjižice, izvoda iz matične knjige rođenih ili prijave prebivališta, biće dostavljena na adresu roditelja.
Ova usluga biće primenjivana u svih 76 porodilišta u Srbiji a privatna porodilišta se mogu uključiti u ovaj projekat ukoliko budu zainteresovana, navodi se u saopštenju.