Društvo Vesti

Odobreno lečenje 26 pacijenata u inostranstvu

Ove godine odobreno je lečenje za 26 pacijenata čija oboljenja, stanja ili povrede ne mogu uspešno da se leče u Srbiji.
U prvih šest meseci ove godine potrošeno je nešto više od 157 miliona dinara na lečenje tih pacijenata, od čega je 153 miliona izdvojeno iz budžeta Srbije, a gotovo četiri miliona dinara iz donacija.
Za ovu godinu ostalo je 105.738.506 dinara koji će biti iskorišćeni ukoliko za tim bude potrebe, a učesnici konferencije istakli su da će novca biti za svakog kome bude potreban.
Budžetski fond za lečenje pacijenata u inostranstvu postoji od 2014. godine, a zaključno sa današnjim danom odobreno je lečenje 112 pacijenata u inostranim zdravstvenim ustanovama, predloženo je da se pošalje 221 uzorak za genetsko ili metaboličko ispitivanje u inostranim laboratorijama i odobren je dolazak stranih eksperata za 17 pacijenata.
Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Đukić istakao je da se prilikom slanja pacijenata na lečenje van Srbije poštuju stroge medicinske indikacije i dodao da u drugim zemljama imaju veća iskustva sa retkim bolestima, budući da je stanovništva više.
Upravo iz tog razloga, ukazao je, lečenje daje bolje rezultate, a sredstva koja se ulažu nisu utrošena uzalud.
On je naveo da stručne komisije veoma pažljivo procenjuju da li pacijent može da se izleči, te da to nije igranje sa nečijom sudbinom, niti bacanje para.
Đukić kaže da se pacijenti šalju u najprestižnije medicinske ustanove sa kojima Srbija ostvaruje saradnju, ali ističe da Ministarstvo zdravlja ima veliko poverenje u domaće institucije i lekare, kao i da medicinska tehnologija više nije problem.
„Nije nam više problem tehnologija, znanje, pamet i organizaciju imamo. Nadam se sve boljem zdravstvenom sistemu“, zaključio je sekretar.
Predsednik Lekarske komisije Fonda profesor Vladislav Vukomanović naveo je da se prilikom slanja na lečenje ne radi o eksperimentalnoj medicini niti kliničkim studijama, već se pacijenti šalju na proverene medicinske metode. Najmlađi pacijent koji je poslat na lečenje u inostranstvo imao je manje od godinu dana, a najstariji 36 godina.

Izvor RTS