Društvo Jug Srbije Lebane Leskovac Vesti

Održan 13. Sajam etno hrane i pića 2018. u Beogradu

Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Leskovac je i ove godine organizovala nastup proizvođača tradicionalnih proizvoda sa teritorije Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga na Sajmu etno hrane i pića 2018. u okviru Beogradskog sajma.

Sajam etno hrane i pića je održan od 21. do 24. novembra 2018. godine u hali 3 Beogradskog sajma.

Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga je koordinirala organizaciju štanda od 220 m2 na kome su pored privrednika i poljoprivrednika iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga svoje proizvode prezentovali i privrednici u organizaciji komora iz Niša, Požarevca i Zaječara.

Svoje proizvode prezentovao je 49 izlagača na zajedničkom štandu od toga iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga 17 izlagača.

Na štandu PKS-RPK Leskovac predstavila se i firma iz Grčke „SELLAS OLIVE TRADE LtD“ .

Štand PKS-RPK Leskovac bio je jedan od najposećenijih štandova na sajmu, a izlagači nisu krili svoje zadovoljstvo. Mnogi su pohvalili proizvode iz našeg kraja ali i način predstavljanja i organizaciju od strane PKS-RPK Leskovac.

Sa juga Srbije nagrađena su čak šest proizvoda od četri izlagača i to:

– Diplomu „ETNO HRANE I PIĆE-ROBNA MARKA IZ SRBIJE“ Poljoprivredno gazdinstvo Milan Petković – Vlasotince za Leskovački domaći ajvar ljuti, za pekmez od šipka i Specijalno priznanje za domaći sirup od aronije.


Diplomu „ETNO HRANE I PIĆE-ROBNA MARKA IZ SRBIJE“ Specijalno priznanje Radanska ruža doo Lebane za ajvar blagi

Diplomu „ETNO HRANE I PIĆE-ROBNA MARKA IZ SRBIJE“ Poljoprivredno gazdinstvo Stanisavljević Dobrivoje Jelašnica – Surdulica za zlatni ajvar

Diplomu „ETNO HRANE I PIĆE-ROBNA MARKA IZ SRBIJE“ Poljoprivredno gazdinstvo Stevica Marković za Leskovački domaći ajvar blagi

Diplomu Sajma etno hrane i pića za Selas zeleno maslinovo ulje dobila je firma iz Grčke „SELLAS OLIVE TRADE LtD“-Korinthia.

Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga je na Sajmu prezentovala novi brend leskovačkog kraja „Leskovačku spržu“.
Sajam etno hrane i pića je najreprezentativnija regionalna smotra proizvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu. Učešće na ovom, trinaestom po redu Sajmu etno hrane i pića uzelo je više od 380 učesnika, koji su na pojedinačnim ili grupnim štandovima ponudili više od 2.500 različitih tradicionalnih prehrambenih proizvoda, karakterističnih za uža geografska područja, najčešće tradicionalnih proizvoda, ručne izrade i od organski gajenih sirovina, koji se prave po posebnoj recepturi i u ograničenoj količini za tržište (tzv. nacionalni specijaliteti).

Štand je bio veoma posećen a organizovana je i degustacija i svi prisutni su se tom prilikom uverili u kvalitet najreprezentativnijih proizvoda sa područja Jablaničkog i Pčinjskog okruga i pohvalili učešće PKS-Regionalne privredne komore Leskovac i način prezentacije proizvoda.

Sajam je svojevrsna promocija najkvalitetnijih proizvoda i proizvođača kao i metoda prezentacije i prodaje kroz ocenjivanje.

Od izlagača na štandu su prezentovali svoje proizvode:

Strela doo, Fungo jug doo, Radanska ruža doo, Nelvas maks ptr, Bivoda doo, Ana doo Bosilegrad, PG Dobrivoje Stanisavljević Surdulica, Udruženje Leskovački ajvar (PG Slobodan Nedeljković, PG Milan Petković, PG Gordana Petrović, PG Novica Gorčić, PG Stevica Markovič) i Grčka firma „Sellas olive trade LtD“ .

 

(RPKS)