Bojnik Jug Srbije Vesti

Održan „Četvrti međunarodni uspon na Radan“

Planinarsko-biciklistički klub „Zmaj sa Radana“ iz Bojnika, uz podršku opštine Bojnik, u okviru kulturno-turističke manifestacije „Bojničko leto“, organizovao je planinarsku akciju „Četvrti međunarodni uspon na Radan“, planinarski događaj, koji je postao tradicionalan.

Akciju je podržao i prvi čovek opštine Bojnik, gospodin Nebojša Nenadović, koji je, ovom prilikom, naglasio da je akcija već postala tradicionalna i obećao da će organizacija, iz godine u godinu, biti sve bolja i bolja.

 

Staza do Petrovog vrha, dužina je 15 km, visinska razlika 520 mnv i spada u srednje teške staze. Staza vodi kroz selo Borince, pored seoske crkve, zatim kroz mahalu Ostatovci, sa starim kućama kovanicama, preko šumskih puteva , kroz „kamenu šumu“ do vrha Petrova gora, koji je šumovit i gde je temperatura niža za 15-ak stepeni u odnosu na temperaturu u podnožju planine i na kome se nalazi i crkva posvećena Svetom Petru i Pavlu. Poglad sa vidikovca Kamen je jedan od najlepših pogleda u Srbiji.

 

Planina Radan prostire se na jugu Srbije, između oblasti Toplica i Pusta reka. Okružena je planinama Sokolovicom, Arbanaškom planinom, Pasjačom, Vidojevicom i Goljakom. Granice Radana su reke Toplica na severu i Jablanica na jugu. Radan je uglavnom obrastao stoletnom listopadnom šumom, na pojedinim delovima ima i četinara, a i pašnjaka. Najviši vrh Radana je Šopot, sa visinom od 1409 m, pored njega tu su još Petrova gora 1150m, Kamen 954m i Sokolov vis 1370m.

 

Pokrovitelj ove akcije, koja je održana u okviru „Bojničkog leta“ je opština Bojnik. Organizator, Planinarsko-biciklistički klub „Zmaj sa Radana“, za sve učesnike, obezbedio je besplatan ručak i iznenadio učesnike, besplatnim osveženjem, pivom na samom Petrovom vrhu, a u povratku sladoledom.

FOTO GALERIJA:

 

Foto:Zmaj sa Radana