Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Održan naučni simpozijum „Razlozi, iskustva i posledice sloma Jugoslavije 1941. i 1991. godine

Danas je održan naučni simpozijum „Razlozi, iskustva i posledice sloma Jugoslavije 1941. i 1991. godine“ u sali za naučne radove Narodnog muzeja u Leskovcu, u organizaciji Narodnog muzeja Leskovac, Instituta za savemenu istoriju Beograd i Centra za istorijska istraživanja Filozofskog fakulteta u Nišu.

Skup je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

„Leskovac je mesto koje se danas razvija, gradi i napreduje na svim društvenim poljima, ali i mesto koje ne zaboravlja svoje pretke i herojsku prošlost srpskog naroda. Dokaz tome je upravo ovaj naučni simpozijum posvećen 80-ogodišnjici od izbijanja Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, koji sa svojim partnerima organizuje Narodni muzej u Leskovcu. Kao gradonačelnik ponosan sam na sve što su do sada uradile ustanove kulture grada Leskovca, a kada je u pitanju organizacija naučnih skupova i izdavanje naučnog časopisa iz oblasti istorije, arheologije, etnologije i istorije umetnosti, Narodni muzej u Leskovcu je pokazao da u tom poslu zaista nema premca“, rekao je gradonačelnik Cvetanović.

Prisutnima se obratio doc. dr Dejan Antić, koji je rekao:

„Grad Leskovac je danas, 8. oktobra 2021. godine domaćin naučnog simpozijuma koji ima ne lokalnu, već nacionalnu dimenziju. On je u ovom momentu prestonica istorijske nauke. Nažalost, muzej ove godine po projektu nije dobio finansijsku podršku Ministarstva kulture za realizaciju skupa, ali je lokalna samouprava Grada Leskovca u trenutku kada je bilo potpuno neizvesno da li će skupa biti izašla u susret i iz svojih sredstava pomogla ne samo organizaciju simpozijuma, već i pripremu novog broja Leskovačkog zbornika, njegovu štampu i distribuciju. To meni, a i svima nama govori samo jednu stvar, da je gradonačelnik dr Goran Cvetanović čovek koji je i te kako svestan značaja nauke o prošlosti, ali i ono još važnije, čovek kome je stalo do istorijske istine, a samim tim i do očuvanja nacionalnog identiteta srpskog naroda sa juga Srbije. Zato se u ime organizatora ovog simpozijuma posebno zahvaljujem gradonačelniku Leskovca i lokalnoj samoupravi koju on predvodi na nesebičnoj pomoći koju su pružili“.

Na današnjoj konferenciji za medije, gradonačelnik Cvetanović je podelio važnu novost, koja se tiče bliže istorije našeg grada, što je čini još značajnijom, a to je podatak da će se u narednoj godini rekonstruisati Sarajevski most ulaganjem od 4 miliona evra od strane Vlade Republike Srbije, kao i da će biti završen do kraja sledeće godine.

infocentarjug.rs