Leskovac Vesti

Održan protest malinara u Donjem Sinkovcu

Drugi dan protesta proizvođača malina iz Jablaničkog okruga održan je sinoc u  Donjem Sinkovcu zbog niske otkupne cene ovog voća.

Malinari su se okupili ispred hladnjače „Strela Klajić“ koja je jedan od najvećih otkupljivača, a delegacija proizvođača malina razgovarala je sa vlasnikom ovog preduzeća Mijodragom Nedeljkovićem.

– Zakazan je sastanak sa ministrom poljoprivrede Nedimovićem u utorak. Ostajemo pri zahtevu da cena od 120 dinara bude akontativna, a da se konačna utvrdi na nivou cele zemlje. Očekujemo da i naši predstavnici budu deo pregovaračkog tima kod ministra. Naše kolege iz Ivanjice su dale rok do petka Vladi Srbije da se reši problem oko cene maline, a sko se rešenje ne pronađe biće protesti ispred Vlade Srbije. Cena od 130 dinara koliko je sada ponuđeno je preniska i najveći deo zarade ide hladjačama. Sve zavisi od sastanka u utorak, mogući su i protesti ispred Vlade i blokade puteva – rekao je Dragan Miljković koji se obratio u ime organizacionog odbora protesta.

Po završetku protesta malinari su prosuli nekoliko gajbica maline sa mosta u kanal.

Kako saznaje Info centar juga otkupna cena maline juče je bila 130 dinara, mada veliko nezadovoljstvo kod proizvođača je izazvalo i saznanje da su hladnjačari od juče plasirali malinu i to po ceni od 130 dinara za prvu klasu, 100 dinara po kilogramu za drugu klasu.

„Dovezo sam svoju malinu ali navodno zbog kiše koja je danas pala hteli su da mi je plate po 100 dinara i stave u drugu klasu. Vise mi se isplati da je vratim kući i pečem rakiju“ – ogorčeno priča jedan proizvođač malina koji je kako nam je i rekao svoju malinu iz kruga hladnjače vratio kući.

Protest je obezbeđivalo i desetak policajaca u uniformi i civilu, a primetno je bilo i pojačano prisustvo patrola policije na raskrsnicima od Donjeg Sinkovca do Doma zdravlja zbog nezvaničnih najava da bi nezadovoljni malinari mogli da krenu i u protestnu šetnju.

(ICJ)