Društvo Hronika Srbija Vesti

Održan prvi sastanak Radne grupe za borbu protiv nasilja u porodici

 

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković održala je danas prvi sastanak Radne grupe za borbu protiv nasilja u porodici, koja je formirana u Ministarstvu unutrašnjih poslova na inicijativu potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića…
Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković održala je danas prvi sastanak Radne grupe za borbu protiv nasilja u porodici, koja je formirana u Ministarstvu unutrašnjih poslova na incijativu potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića.

„Jedan od najvažnijih ciljeva je da osnažimo žrtve da prijave nasilje. U ispunjenju tog cilja svi treba da budemo jedinstveni, građani, državne institucije, organizacije civilnog društva. Ne smemo dozvoliti da žrtva ikada bude i ostane sama i moramo učiniti sve da sprečimo da dođe do tragičnog događaja“, poručila je Popović Ivković nakon sastanka.

Državni sekretar je istakla da je od 1. juna ove godine, od kada se primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, izrečeno 6.643 hitnih mera, od čega 2.190 privremenih udaljenja počinilaca iz stana i 4.468 zabrana učiniocu da kontaktira žrtvu i prilazi joj.

„Za ova tri meseca primene zakona imamo 2.891 produženu hitnu meru i 403 prekršajne prijave. Ove brojke pokazuju da se Zakon, ali i svi ostali mehanizmi koji stoje na raspolaganju državnim institucijama dosledno primenjuju i da daju efekte“, rekla je Popović Ivković.

Ona je objasnila da Radnu grupu za borbu protiv nasilja u porodici čine pripadnici Direkcije policije koji se bave problematikom nasilja u porodici i predstavnici organizacija „UN women“ i Ženske platforme za razvoj Srbije.

„Održali smo prvi sastanak na kojem smo dogovorili bližu i intenzivniju saradnju u narednom periodu, u okviru koje ćemo analizirati pojedinačno slučajeve porodičnog nasilja i zahvaljujući iskustvu ženskih organizacija, iskoristićemo njihove primere dobre prakse kako bi primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici bila još efikasnija“, rekla je Popović Ivković.

Direktorka organizacije „UN women“ Milana Rikanović zahvalila se Ministarstvu unutrašnjih poslova i ocenila je da je veoma važno što je borba protiv nasilja nad ženama i devojčicama prioritet Vlade i MUP-a.

„Vidimo da se zakon primenjuje i da je broj izrečenih hitnih mera povećan za 30 odsto u odnosu na prethodni mesec. Samo intersektorska saradnja svih ministarstava, ženskih nevladinih organizacija, Razvojne agencije, Ujedinjenih nacija može da odgovori na ovako složen i kompleksan problem“, rekla je Rikanović.

Ona je ocenila da je izuzetno značajno što Ministarstvo unutrašnjih poslova radi na zajedničkim evidencijama i što će napokon postojati zvaničan državni podatak o broju femicida u državi.

Rikanovićeva je dodala da je značajna i posvećenost obučavanju policijskih službenika kako bi što bolje reagovali na terenu.

„Mislim da zajedničkim snagama možemo i dalje da unapredimo situaciju i definitivno osmelimo i osnažimo žene da prijave nasilje“, zaključila je Rikanović.

 

Izvor:MUP