Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

Održana 22. kosidba na Marovcu

Kao i svake godine, prve subote u julu mesecu, 6. jula u Marovcu, selu na samoj administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom, održana je 22. tradicionalna turističko, kulturno – sportska manifestacija „Kosidba na Marovcu”.

Dvadeset drugu Kosidbu na Marovcu otvorio je Goran Ivanović, zamenik predsednika opštine Medveđa, posle čega su takmičare i goste pozdravili, ispred organizacionog odbora manifestacije, Dragan Denić, šef Turističko informativnog centra u Sijarinskoj banji i dr Nebojša Arsić, predsenik opštine Medveđa.

Za takmičenje u košenju ručnom kosom prijavilo se 20 takmičara, od kojih se deset najboljih plasiralo u finale.

Žiri u sastavu: Predrag Janjušević, Radomir Vuksanović i Jovica Bogosavljević, ocenjivao je brzinu košenja i kvalitet otkosa. Po njihovom mišljenju, najbolji kosač 2019. godine je Dragan Ristić iz Marovca, finalista 20. Kosidbe na Plavincu, drugo mesto zauzeo je Dragutin Doderović a treće mesto osvojio je Dušan Doderović.

U nastavku su održana takmičenja u disciplinama: bacenje kamena s’ramena, skok u dalj i nadvlačenje konopca.

Kamen, je najdalje bacio Miloš Stoiljković, drugo mesto zauzeo je Miloš Pejković a treće mesto osvojio je Milan Stevanović.33

U skoku u dalj najbolji je bio Miloš Pejković, drugo mesto pripalo je Milanu Stevanoviću, a treće Miloš Stoiljkoviću. U nadvlačenju konopca prvo mesto je osvojila ekipa „Slovenačko vitlo“, a drugo mesto ekipa „Petriljčani“, a treće mesto osvojila je, prva ekipa sastavljena od pripadnica lepšegf pola, ekipa „Fajteri“. Po završetku takmičarskog dela manifestacije prisutnim takmičarima i gostima, u ime organizatora zahvalio se Ljubiša Ristić, direktor Turističke organizacije opštine Medveđa, a u ime gostiju Dragan Rogan, predsednik Kosačkog društva „Plavinac“ iz Smedereva.

U kulturno umetničkom programu nastupalo je i Udruženje za očuvanje narodne tradicije „Razigrano kolo“.

   

   

   

Organizatori dvadeset druge Kosidbe na Marovcu su Turistička organizacija opštine Medveđa i Mesna zajednica Marovac.

 

(TOM)